Fysik

opg.

11. april 2012 af Sinimini (Slettet) - Niveau: C-niveau

hvordan laver jeg følgende opgave?

En kasseformet træklods flyder på vandet. En opmåling viser, at 2,1 cm af klodsen er over vandet og at 3,9 cm er under vandet. Bestem træklodsens densitet.

Hvilken formel skal jeg bruge?


Brugbart svar (2)

Svar #1
11. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at klodsen flyder, så opdriften på klodsen er i balance med tyngdekraften på klodsen.


Svar #2
11. april 2012 af Sinimini (Slettet)

så jeg kan egentlig bare beregne tyngdekraften?


Brugbart svar (2)

Svar #3
11. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man skal både beregne tyngdekraften på klodsen og opdriften på klodsen. I tyngdekraften indgår den ubekendte massefylde, og sætter man tyngdekraften lig med opdriften, får man et udtryk til bestemmelse af klodsens massefylde.


Svar #4
11. april 2012 af Sinimini (Slettet)

men jeg ved ikek rigtig hvordan jeg kan gøre det ud fra de oplysnigner jeg har...? Jeg har jo kun hvor meget kassen flyder over vandet og under vandet ...


Brugbart svar (3)

Svar #5
11. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er jo oplysningen om, hvor meget af klodsen der er under vandet, der benyttes til at beregne det rumfang, som klodsen fortrænger. Tyngden af den fortrængte væskemængde er i balance med tyngden af klodsen.

Hvis klodsens tværsnit er A, og de to højder er hover og hunder, har man

A · (hover + hunder)·  ρklods · g = A · hunder · ρvand · g

 


Svar #6
11. april 2012 af Sinimini (Slettet)

hvor har jeg så A fra`?


Brugbart svar (2)

Svar #7
11. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det skal du blot bruge som begreb til forståelse af opgaven. Du kan jo se, at det forkortes ud af ligningen ligesom g. Tilbage bliver der

ρklods = ρvand · hunder / (hover + hunder)


Svar #8
11. april 2012 af Sinimini (Slettet)

jeg finder vel ikke pvand på noget tidspunkt? jeg er virkelig glad for at du vil hjælpe mid denne tid på dagen..


Brugbart svar (2)

Svar #9
11. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Man kan vel her anvende standardværdien ρvand = 1000 kg/m3 . Man finder

ρklods = 0,65 · ρvand


Svar #10
11. april 2012 af Sinimini (Slettet)

jeg får pklods til 780, hvis jeg anvender standardværdien


Brugbart svar (2)

Svar #11
11. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Standardværdien for hvilket?

hunder / (hover + hunder) = 3,9 / (2,1 + 3,9) = 3,9/6 = 0,65 .


Svar #12
11. april 2012 af Sinimini (Slettet)

skulle jeg ikke bruge standardværdien for vand?


Brugbart svar (2)

Svar #13
11. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Jo. Det er normalt 1000kg/m3 . Som jeg skrev i #9 er træklodsens massefylde 65% af vands massefylde.


Svar #14
11. april 2012 af Sinimini (Slettet)

men det kan man vel ikke vide?


Brugbart svar (2)

Svar #15
11. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Hvad kan man ikke vide?


Skriv et svar til: opg.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.