Matematik

Omvendt proportionalitet

12. april 2012 af Lektier11 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej allesammen. Jeg gik lige og tænkte på om i ikke lige kunne hjælpe mig med det her :)  

Er det her forskriften for en omvendt proportinal?

y=0,047*x^-0,8 

Tak på forhånd :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det kan da fortolkes som en omvendt proportionalitet:

y er omvendt proportional med x0,8 .


Svar #2
12. april 2012 af Lektier11 (Slettet)

Og hvad betegner egentligt en omvendt proportional graf, er det det samme som en hyperbel?

 


Svar #3
12. april 2012 af Lektier11 (Slettet)

Ahh tak skal du have Andersen ;) men hvad er 0,047 så? :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
12. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er korrekt, at grafen for den omvendte proportionalitet

      y = k / x

er en hyperbel.


Brugbart svar (1)

Svar #5
12. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Konstanten 0,047 er proportionalitetsfaktoren, svarende til k i #4.


Svar #6
12. april 2012 af Lektier11 (Slettet)

Se det er det der gør mig forvirret :) jeg har da intet sted i den forskrift jeg skrev før noget med at dividere? :)

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
12. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

havde der stået - 1 i stedet for -0.8 ville y være omvendt proportional med x, idet 1/x er det samme som x^-1.


Svar #8
12. april 2012 af Lektier11 (Slettet)

ahh, okay det er sådan den potens kommer ;) Men vi er enige om at y stadig er omvendt proportional med x^-8 eller hvad? 


Brugbart svar (1)

Svar #9
12. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Genlæs #1.


Svar #10
12. april 2012 af Lektier11 (Slettet)

tak for hjælpen !


Brugbart svar (1)

Svar #11
12. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Tja det er jo rigtigt, at den er med x0.8 , men det lyder bare lidt 'søgt'...

på den måde kunne man sige om en lineær funktion y =  5x +5  at "y-5 er omvendt proportional med 1/x."

Nå men teoretisk holder det jo, så brug det hvis det er ment sådan.


Brugbart svar (1)

Svar #12
12. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Det er helt analogt med, at man siger, at størrelsen af graviationskraften mellem to punktmasser er omvendt proportional med afstandens kvadrat.

Spørgsmålet i #0 gik på, om det kunne være forskriften for en omvendt proportionalitet, og det kan det, når man arrangerer størrelserne rigtigt. Det er selvfølgelig ikke korrekt, at x og y er omvendt proportionale.


Skriv et svar til: Omvendt proportionalitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.