Matematik

Pleease hjælp matematik/kemi

13. april 2012 af zaidihassan (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg sidder med denne opgave;

 


Som et mål for surhedsgraden af en væske benyttes pH-værdien, der defineres som pH=-log(c). hvor c betegner koncentrationen af H3O+ ionen og måles i mol/L (mol/L).


a) bestem koncentrationen c i en væske med pH = 2,2
b) gør rede for, at hvis koncentrationen c i en væske gøres 100 gange større, vil pH blive formindsket med 2.

 

Altså jeg kan regne ud at a skal regnes ud som 2,2 = -log(c) og at det er c der skal isoleres men er ikke helt sikker på, hvordan dette gøres. Siger man c = 2,2/log ? eller c = log(2,2) ?? Er lidt usikker her.. 

 

Er også meget usikker på, hvordan b skal løses.. Håber nogle kan hjælpe....

 

Tak!


Brugbart svar (2)

Svar #1
13. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

a) Benyt at log(x) og 10x er hinanden omvendte funktioner . Derfor gælder, at

10log(x) = x .

Løs nu ligningen

-log(c) = 2,2 , dvs

log(c) = -2,2

b) Hvis koncentrationen c gøres 100 gange større, betragter man

pH(100c) = -log(100·c) .

Benyt nu de kendte regneregler for logaritmer til at udtrykke dette ved log(c) .


Brugbart svar (3)

Svar #2
14. april 2012 af mathon

    du skal skelne mellem

                             den formelle koncentration c
     og
                             den aktuelle koncentration [H3O+]

                pH = -log([H3O+])
hvoraf
                [H3O+] = 10-pH

og

                [H3O+]1 = 10-pH1

                [H3O+]2 = 10-pH2

                [H3O+]2 / [H3O+]1 = 10-pH2 / 10-pH1 = 10-pH2+pH1       som når [H3O+]2 = 102 gange [H3O+]1
giver

                102·[H3O+]1 / [H3O+]1 = 10-pH2+pH1                    

                102 = 10-pH2+pH1                                                     to identiske potenser med samme rod har
                                                                                              identiske eksponenter

                2 = -pH2+pH1

                pH2 = pH1 - 2

               
               

      når [H3O+]-koncentrationen 100-dobles, mindskes pH-værdien med 2
              

             

                


Skriv et svar til: Pleease hjælp matematik/kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.