Matematik

Rumfang og overfladeareal

14. april 2012 af Ultraviolet (Slettet)

Hej

Jeg skulle i en opgave vha. en stamfunktion beregne rumfanget af et punktmængde A. Det har jeg så gjort. Jeg skulle så bestemme hvor meget vand i liter der kunne være i den beholder jeg beregnet rumfanget på og det gjorde jeg ved at dividér rumfanget med1000.  Så står der at jeg skal bestemme hvor meget træ denne beholder består af og så går jeg i stå. Jeg er usikker på om jeg skal beregne overfladearealet eller arealet. Desuden har den ikke en form som en velkendt figur så det er lidt svært at finde en formel til dens areal eller overfladeareal.

 

Det er faktisk denne opgave: https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=471864

Kan ikke åbne det dokument som Mathon henviser til :(


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Den opgave, du henviser til, drejer sig om at beregne rumfang af en glasvase. Hvor har du træ i den vase?

Rumfanget af vasens materiale findes som forskellen mellem rumfang af to omdrejningslegemer.

Linket i opgave henviser til et 4 år gammelt dokument på en service for midlertidig opbevaring. Sådanne link skal man ikke forvente at virke efter så lang tid.


Svar #2
14. april 2012 af Ultraviolet (Slettet)

Jeg har ikke brug for hjælp til at beregne rumfanget det kan jeg godt finde ud af. Man skal bare bruge formlen for et omrejdningslegeme. Jeg får at rumfanget er ca. 28. Jeg har brug for hjælp i b) hvor jeg skal beregne hvor meget glas (ikke træ som jeg skrev) den består af.


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Og som jeg skrev i #1 beregnes rumfanget af vasens materiale som forskellen mellem to rumfang.


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Ja Rumfang af f(x) minus rumfang af g(x). Husk at g(x) kun går fra 1 < x< 10.


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

svar # 2. Jeg tror du nok blander Areal og Rumfang sammen!


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Rumfang af f(x) = π * ∫(f(x)^2)


Svar #7
15. april 2012 af Ultraviolet (Slettet)

Det har jeg gjort i a) så jeg skal faktisk gøre det i b) .. hvad skal jeg så gøre i a) ?


Brugbart svar (1)

Svar #8
15. april 2012 af mathon

I et koordinatsystem med enheden 1 cm på begge akser er en punktmængde M afgrænset af førsteaksen, andenaksen, linjen med ligningen x=10 og graferne for funktionerne
f og g, hvor
f(x)= 1,5 + 4sqr(x)
g(x)=sqr(x-1)

Formen af en 10 cm høj glasvase fremkommer ved, at punktmængden M drejes 360 grader omkring førsteaksen.

a) Bestem, hvor meget vand, der kan være i vasen
b) Bestem, hvor meget glas vasen består af

 

     a)
             Vvase = π·110(g(x))2dx = π·110(x-1)dx = π·[(1/2)x2- x]110 =

                          π·((1/2)·102 - 10 - ((1/2)·12- 1)) =

                          π·(50 - 10 - ((1/2) - 1)) =

                          π·(40 + (1/2)) =

                          (81/2)·π ≈ 127,235 cm3 = 127,235 mL

 

     b)
             Vglas = π·010(f(x))2dx - Vvase  = π·010(1,5 + 4(x))2dx = π·010(2,25 + 12√(x) +16x)dx - Vvase =

                          π·[(2,25x + 8x3/2 + 8x2]010 - Vvase =

                          π·(2,25·10 + 8·103/2 + 8·102 - (2,25·0 + 8·03/2 + 8·02)) - Vvase =

                          π·(22,5 + 8·103/2 + 800) - Vvase

                          π·(822,5 + 8·103/2) - ((81/2)·π) =

                          π·(822,5 - 40,5 + 8·103/2) =

                          π·(782 + 8·103/2) ≈ 3.251,49 cm3

 

 

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #9
15. april 2012 af mathon

korrektion til linje 17

Vglas = π·010(f(x))2dx - Vvase  = π·010(1,5 + 4(x))2dx - Vvase = π·010(2,25 + 12√(x) +16x)dx - Vvase
                                                                                     som var
                                                                                                                 smuttet

                                                                                                             

                       


Svar #10
17. april 2012 af Ultraviolet (Slettet)

#8: Jeg forstår ikke hvordan jeg kan bestemme hvor meget glas vasen består af ved at beregne forskellen på f(x) og g(x) omdrejningslegem .. er det fordi det svarer til vasens tykkelse ? Hvordan kan man enlig vide det? Og skal man normalt ikke beregne overfladearealet når der står noget med hvor meget en materiale x en genstand består af?


Brugbart svar (0)

Svar #11
17. april 2012 af mathon

     en graftegning på din grafregner
     vil kunne vise dig "glastværsnittet",
     som så drejes 360º om x-aksen,
     og dette omdrejningslegeme udgør
     glasvolumenet.


Svar #12
17. april 2012 af Ultraviolet (Slettet)

Jeg får at den kun består af 143 cm3 glas, når jeg bruger en matematik program :)


Brugbart svar (0)

Svar #13
17. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Materialeforbruget af en ting er jo et Rumfang. Rumfanget af f.eks. en tom kasse uden låg er altid den 'store' kasse minus den lille kasse indeni, 'luften'. Ligeledes med vasen. Du tager det store rumfang og trækker luften indeni fra.

f(x) er i opgaven kanten af den store ydre form, mens g(x) jo er kanten af den indre form (luften).

Formlen for rumfang af et omdrejningslegeme er:

  π * ∫ f(x)2 dx

Rumfanget af den ydre form minus den indre luft er altså:

   π * ∫ f(x)2 dx   -   π * ∫ g(x)2 dx

 Integralet skal tages fra nul til 10. Ved forskriften for g(x) ser man at x>1. Integralet af g(x) skal altså tages kun fra 1 til 10. Det kan man også se når man tegner de to grafer. Mellemrummet mellem graferne er et glas-areal i 2D. Drejer man dette areal får man en 3D vase. Tykkelsen af glasset er f(x) - g(x). Tykkelsen varierer afhængig af forskrifterne, derfor skal man bruge formlen for omdrejningslegeme.

De bestemte integraler i formlen ovenover giver Rumfanget af glas:

    3378,7      -       127,2  =    3251,5     (det er i cm3)


Brugbart svar (0)

Svar #14
29. oktober 2014 af JeppeBay (Slettet)

Kan jeg få forklaret, hvordan  "π·0∫10(1,5 + 4√(x))2dx" bliver til π·0∫10(2,25 + 12√(x) +16x)dx ?


Brugbart svar (0)

Svar #15
29. oktober 2014 af mathon

#14

jvf. kvadratsætningen
                                   \left ( a+b \right )^2=a^2+2\cdot a\cdot b+b^2                    

    \left ( 1,5+4\sqrt{x} \right )^2=1,5^2+2\cdot 1,5\cdot 4\sqrt{x}+\left ( 4\sqrt{x} \right )^2=2,25+12\sqrt{x}+16x


Brugbart svar (0)

Svar #16
02. november 2014 af JeppeBay (Slettet)

Jeg bliver nødt til at spørge om noget igen. 

12√(x), vil du være sød at forklare mig integrationsreglen, som får det til at blive 8x3/2?

På forhånd mange tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #17
02. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#16

Den generelle regel for stamfunktion til en potens er

        ∫ xn dx = xn+1/(n+1) + k , n ≠ -1 .

Man har så

        ∫ 12·√x dx = ∫ 12·x1/2 dx = 12·(2/3)·x3/2 + k = 8·x3/2 + k .


Skriv et svar til: Rumfang og overfladeareal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.