Matematik

Komplekse tal

15. april 2012 af elissa92

Håber, jeg kan få lidt hjælp :)

En serieforbindelse af en kondansator C har en modstand R og en spole L tilføres en spænding på 30 volt ved en frekvens på 1200 Hz og har følgende komplekse modstandsværdier:

x_c=-1350i        x_L=980i         R=100

Jeg skal tegne serieforbindelsens diagram.

Det har jeg gjort, men jeg ved ikke, om jeg har gjort det rigtigt. Har uploadet filen, så man kan se, hvordan jeg har gjort :)    

Vedhæftet fil: Hjælp.pdf

Brugbart svar (1)

Svar #1
15. april 2012 af peter lind

Du har skrevet L ud for den Ohmske modstanden i stedet for ved spolen. Ellers er det korrekt


Svar #2
15. april 2012 af elissa92

Ja, det har jeg rettet :) Men tak.

Men så ved jeg ikke, hvordan man indtegner de komplekse modstandsværdier i den komplekse talplan.

Altså jeg har sagt:

z = xL + R = (0   ;  980i) + (100   ;   0) <=> z = (100  : 980 i)

Men ved ikke lige, hvad jeg skal bruge det til


Brugbart svar (2)

Svar #3
15. april 2012 af peter lind

Du skal også addere for kondensatoren. Hvad du skal bruge det til er afhængig af opgaven. Typisk vil det være at beregne strømmen


Svar #4
15. april 2012 af elissa92

Okay, så har jeg indtegnet den (har uploadet filen) - men jeg tror ikke, at jeg har gjort det korrekt.

Vedhæftet fil:Hjæælp.pdf

Svar #5
15. april 2012 af elissa92

Hvordan skal jeg indtegne dem i det komplekse talplan?


Brugbart svar (1)

Svar #6
15. april 2012 af peter lind

du må undskylde at jeg overså dit indlæg nr. 4

Det kommer lidt an på hvad du skal indtegne. Som det er vil jeg nok enten afsætte pilen for kondencatoren ud fra den anden pil, så den peger på summen eller også vil jeg aftegne summen alene. Jeg er ikke klar over hvad der spørges om eller hvad din figur skal bruges til, så det kan være forkert det jeg foreslår


Svar #7
15. april 2012 af elissa92

Det gør ikke noget :)

Hmm, jeg ved det faktisk ikke helt.. Der står bare i opgaven: Indtegn de komplekse modstandsværdier i den komplekse talplan.

Men jeg har bare gjort det på ovenstående måde..

Jeg er gået i stå med endnu en opgave, der lyder: Beregn herefter modulus af spændingen over hver enkelt komponent.

Jeg har uploadet en fil, så man kan se mine beregninger :)

 

Vedhæftet fil:Help.pdf

Brugbart svar (1)

Svar #8
15. april 2012 af peter lind

Så kal du snarere tegne hver af de komplekse modstande ind i diagrammet altså 3 pile.

Find den elektriske strøm af I = V/Z hvor Z er den totale modstand. Derefter ganger du hver af de komplekse modstande med strømmen så får du den komplekse spændning over den pågældende modstand.


Svar #9
15. april 2012 af elissa92

Så får jeg:

X_C = -1350i * 0,0783 = -150,7050i

X_L = 980i * 0,0783 = 76,7340i

Er det korrekt? :)


Brugbart svar (1)

Svar #10
15. april 2012 af peter lind

Nej. Hvor får du de 0,0783 fra ? strømmen er også kompleks


Svar #11
15. april 2012 af elissa92

Strømen fik jeg i opgave e til at være I = 0,0783, ved at anvende følgende formel: I = U/R, hvor U = 30 og R = 383,28..

Hvordan skal jeg så gøre? :)


Brugbart svar (2)

Svar #12
15. april 2012 af peter lind

du skal bruge at U = 30*eiωt og dividere dette med Z som er et kompleks tal nemlig summen af modstandene


Svar #13
15. april 2012 af elissa92

Okay, men hvad er ω?


Brugbart svar (1)

Svar #14
15. april 2012 af peter lind

Den cykliske frekvens


Svar #15
15. april 2012 af elissa92

Okay, jeg får:

1353,7 og 985,08. Kan det passe? :)


Svar #16
15. april 2012 af elissa92

Nej, undskyld.. Det får jeg ikke.. Overså noget.. Men hvad er t så?


Brugbart svar (1)

Svar #17
15. april 2012 af peter lind

tiden


Svar #18
16. april 2012 af elissa92

Men den har jeg da ikke fået opgivet, vel?


Brugbart svar (1)

Svar #19
16. april 2012 af mathon

 

                         Z = R + (ωL - (1/(ωC)))·j                 ω = 2π·f = 2π·(50 Hz) = 100π Hz

                         Z = √(R2 + (ωL - (1/(ωC))2)

                         Z = √((100 Ω)2 + ((100π s-1)·(9820 Ω·s) - (1/((100π s-1)·(1350 Ω-1·s)))2) = 3,08504·106 Ω

                                                                                                                                                   3,08504 MΩ     


Brugbart svar (1)

Svar #20
16. april 2012 af peter lind

#18 Det er jo en vekselspænding hvorfor det hele er afhængig af tiden. Det vil påvirker det endelige resultat, hvor man så skal pille realdelen ud som det egentlige fysiske


Skriv et svar til: Komplekse tal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.