Matematik

Bevis for (a^x)'=ln(a)*a^x

17. april 2012 af Hej2012 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Begrund først at a=e^ln(a) for alle positive tal a?

Forklar derefter omskrivningen a^x=(e^ln(a))^x=e^ln(a)*x?

Nogle der kan hjælpe mig med disse to ting, før kan jeg ikke rigtig komme videre med beviset, og kan ikke rigtig selv komme på nogle besvarelser.


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. april 2012 af Euroman28

Du skal have fat i reglerne for eksponential-funktionen og den naturlige logaritme. Forstår du de regler så kan du nemt bevise det du søger :) 

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

1. ex og ln er inverse funktioner, jvf. definitionen på en logaritme.

2. Følger af 1) og reglen om at   (a^b) ^c   = a ^(b*c)


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. april 2012 af Euroman28

Som jeg sagde tidligere kig godt i din formelsamling. Der står alt hvad du skal bruge.

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #4
17. april 2012 af Hej2012 (Slettet)

Okay, prøver jeg lige :)


Svar #5
17. april 2012 af Hej2012 (Slettet)

Så når jeg skal begrunde a=e^ln(a) for alle positive tal a, kan jeg så bare sige at det er en regneregel?


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. april 2012 af JesperHP (Slettet)

Nej jeg tror ikke det er helt så simpelt, hvis opgaven lyder du skal begrunde det. Hvor dybdegående begrundelsen skal være afhænger af dit pensum. Bemærk endvidere at du ikke bliver bedt om noget bevis, men en begrundelse. Derfor ville mit gæt være at en reference til en regneregel er utilstrækkelig, du skal demonstrere at du har forstået den. Den nemmeste måde at gøre dette på er ved at vise du har forståe #2 at e^x og ln x er inverse funktioner og dette kan med rette gøres med en forklaring der støttes af en graf i samme koordinatsystem af ln x og e^x.


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. april 2012 af Euroman28

Du skal vise at

Du ved at der er identitet som siger

Du kan derfor tage den afledte på begge sider

Ved at bruge sammensat differentation så

Hvilket giver højre side

Hvilket også kan skrives som (ved at genindsætte den indre funktion)


Sådan!

- - -

Der er Matematik i alt.


Skriv et svar til: Bevis for (a^x)'=ln(a)*a^x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.