Fysik

Elektrokemi/fysik potentialforskel

17. april 2012 af Placebo321 (Slettet) - Niveau: A-niveau

1) Hvad er forskellen på begreberne potentialforskel og spændingsforskel?

I vores bog har vi en graf, der viser polspændingen for en elektrokemisk celle som funktion af strømstyrken. Når den elektrokemiske celle ikke leverer strøm kan vi aflæse hvilkespændingen for cellen på grafens andenakse. Grafen viser en lineært AFTAGENDE sammenhæng.

2) Plejer man normalt ikke at have en lineært VOKSENDE sammenhæng for en (I,U)-graf? Følger elektrokemiske celler (Daniell-elementet fx) ikke Ohms lov?


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. april 2012 af peter lind

Det  skyldes at elementet også har en indre modstand. Noget af spændningsfaldet foregår over denne modstand. Kaldes den indre modstand Ri og den ydre modstand Ry og den elektromotoriske kraft(= polspænding ved 0 strøm) gælder E = Ri*I+Ry*I Det første led angiver spændningsfaldet over den indre modstand, Det andet led spændningsforskel over de ydre modstand


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. april 2012 af mathon

 

                 så
                                      upol = -Ri·I + Uo


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. april 2012 af placebo321 (Slettet)

Tak.

#1 Hvad er E i din ligning?

1)  Hvad vil det sige, at elementet har en indre modstand?

2) Hvad er forskellen på indre og ydre modstand?

3) Der står, at hvilkespændingen måles med et voltmeter med meget høj resistans. Hvorfor? Altså hvis jeg kigger på Ohms lov så er I = U/R, så hvis jeg gør R meget stor bliver I tilsvarende lille, men har vi ikke slået fast at ohms lov ikke gælder?

Jeg er forvirret.


Brugbart svar (1)

Svar #4
17. april 2012 af peter lind

Der står i #1 hvad E er. Det er den elektromotoriske kraft hvilket også er polspændningen ved 0 strøm. Den er afhængig af de kemiske stoffer der indgår i elementet og ikke andet.

1+2) elementet består jo af nogle stoffer som yder modstand mod at der sendes en strøm igennem, Det giver en Ohmsk modstand som alene er afhængig af den detaljeret opbygning af elementet. Det kaldes den indre modstand. Den ydre modstand er modstanden af det du sætter på elementets poler.

3) Den elektromotoriske kraft er som nævnt polspændningen ved 0 strøm. Dette kan i praksis ikke opnås fuldstændig ved en måling; men ved at vælge en stor ydre modstand kan man opnå at strømmen er så lille at man kan se bort fra dette.

Vi har aldeles ikke slået fast at Ohms lov ikke gælder. Tvært imod. Den er brugt ovenover. Som nævnt gælder der at I = E/(Ri+Ry) altså Ohms lov med den indre og den ydre modstand. Polspændningen er spændningen over de ydre modstand og altså I*Ry(Ohms lov) = E*Ry/(Ri+Ry). Hvis du forøger den ydre modstand flytter du spændingsfaldet fra at ske over den indre modstand til at ske over den ydre modstand


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. april 2012 af placebo321 (Slettet)

Mange tak.


Brugbart svar (1)

Svar #6
17. april 2012 af placebo321 (Slettet)

Jeg forstår dog ikke, dette afsnit:

"Polspændningen er spændningen over de ydre modstand og altså I*Ry(Ohms lov) = E*Ry/(Ri+Ry). Hvis du forøger den ydre modstand flytter du spændingsfaldet fra at ske over den indre modstand til at ske over den ydre modstand"

Jeg forstår ikke ligningen, og jeg mener at have læst et sted, at polspændingen er spændingen over den INDRE modstand...


Brugbart svar (1)

Svar #7
17. april 2012 af mathon

 

                         ...polspændingen har alle dage været det ydre spændingsfald

altå over den tilkoblede ydre modstand

 

                          Før det er erkendelsesmæssigt på plads, kommer du ikke videre!!!


Skriv et svar til: Elektrokemi/fysik potentialforskel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.