Fysik

Hjælp til fysikopgave

21. august 2005 af KickAzz (Slettet)
Jeg har brug for hjælp til denne opgave:

"I et kalorimeter med varmekapaciteten 180 J/K hældes 350 g vand ved samme temperatur som ka-lorimeteret 20ºC. Et blylod på 2,00 kg opvarmes i en køkkenovn. Loddet føres hurtigt over i kalori-meteret og blandingstemperaturen aflæses lidt senere til 65ºC.

Jeg har beregnet energitilførslen til 73.935J

Blys specifikke varmekapacitet er på 127,612 J/(kg*K)

Derfor må temperaturforskellen mellem blandingstemperaturen og blyet, da det bliver taget ud af ovnen, være på:

Q = m*c*(t2-t1) <=> (t2-t1) = Q/(m*c)=73.935J / (2kg * 127,612 J/(kg*K)) = 289,686K

Derfor må blyet have temperaturen 289,686K + 273K + 65K = 627,686K = 354,686ºC

Problemet er så bare at blys smeltepunkt er på 327,6 ºC.

Så blyets temperatur kan ikke nå op på 354,686ºC, eftersom der bliver brugt energi på at smelte blyet.

Er dette ikke korrekt?

Håber I kan forstå hvad jeg mener, selvom det er skrevet lidt indviklet.

Mvh
Peter

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. august 2005 af sontas (Slettet)

Du skal tænke på at blyloddet bliver kølet ned, når det kommer i kontakt med vandet. Derfor forstår jeg ikke helt, hvorfor du lægger de 65K til.

Svar #2
22. august 2005 af KickAzz (Slettet)

Det gør jeg fordi blyloddet skal afgive energien 73.935J

Q = m*c*(t2-t1) <=> (t2-65ºC) = Q/(m*c)=73.935J / (2kg * 127,612 J/(kg*K)) = 289,686K <=> t2 = 289,686ºC + 65ºC = 354,686ºC

Hvis du forstår hvad jeg mener?

Svar #3
22. august 2005 af KickAzz (Slettet)

Blyloddet bliver jo nedkølet 289,686ºC fra dets temp. da det kommer ud af ovnen til 65ºC.

Brugbart svar (0)

Svar #4
22. august 2005 af frodo (Slettet)

jeg er enig i dine udregninger, men du har også ret i, at det ikke rigtig giver mening.

Svar #5
22. august 2005 af KickAzz (Slettet)

Okay. Jeg tror bare, jeg vil beregne blyloddets temperatur hvor jeg tager højde for at noget af blyloddet smelter. Så må jeg se hvad min lærer siger til det.

Tak for svaret.

Mvh
Peter

Brugbart svar (0)

Svar #6
22. august 2005 af frodo (Slettet)

hvilken bog er det fra?
Hvis det er fra de der orbit-bøger, er det utvivlsomt fordi forfatterne ikke har tænkt sig om.

Svar #7
22. august 2005 af KickAzz (Slettet)

Jeg ved ikke om det er fra en bog, men vi har opgaven på et løsark. Så hvis det er vores lærer, der har lavet opgaven, er det også muligt han ikke lige har tænkt over det.

Brugbart svar (0)

Svar #8
22. august 2005 af frodo (Slettet)

det er også sandsynligt. Så har han sikkert bare slynget nogle tal ud

Brugbart svar (0)

Svar #9
22. august 2005 af 2. y (Slettet)

Det er da muligt, at Leif ikke har taget højde for det, men hvis du er i tvivl kan du jo bare spørge Bjarke (Lindemann)... Han kan sikkert svaret - uden hjælp fra andre....

Brugbart svar (0)

Svar #10
22. august 2005 af sontas (Slettet)

Hvis du smed et blylod ind i en ovn, og det blev opvarmet fra 0 grader til 289,68grader, så ville det have modtaget energien 74000J. Smider du så loddet ned i vandet, som er 20 grader varmt, så vil vandet blive opvarmet til 65 grader og loddet vil falde i temperatur ned til 65 grader.

Blandingstemperaturen er vel først efter loddet er kommet i.

Brugbart svar (0)

Svar #11
22. august 2005 af sontas (Slettet)

Jeg kan godt se hvad I mener, sorry ;D.

Svar #12
22. august 2005 af KickAzz (Slettet)

Til 2.y:

Du må gerne give dig til kende :)

Og nej Bjarke har ikke svaret, med mindre han har fået det at vide fra andre, eftersom han ikke har databogen for fysik/kemi.

Skriv et svar til: Hjælp til fysikopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.