Matematik

ENERGI-MATEMATIK HASTER!!

21. august 2005 af onsunshine (Slettet)
100g vand opvarmes fra 20 grader celcius til 80 grader celcius, med en dyppekoger på 1500 W.

Hvor meget energi bruges der?


Jeg har fundet ud af at der bruges 25.08 kJ

Spørsmål nummer 2. Hvor langt tid tager det?

Hvilken formel bruger jeg? Hvad skal jeg gøre?? Help!

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. august 2005 af FredeW (Slettet)

Hvis du nu tænker på W=J/s...

Brugbart svar (0)

Svar #2
21. august 2005 af Duc_de_monde (Slettet)

Lad mig agere som lærer:

I den første skal du multiplicere effekt med ændringen af tid, hvorved du får den totalle energitilførsel.

I den anden skal du dividere energitilførslen med væskens varmekapacitet, hvorved tiden udledes.

// Duc de monde

Svar #3
22. august 2005 af onsunshine (Slettet)

Det vil sige: 25.08 Kj / 4.18 kJ/kg* C°)= 6 Det vil tage 6 minutter ?

Brugbart svar (0)

Svar #4
22. august 2005 af Duc_de_monde (Slettet)

Varmekapacitet angiver den energi systemet skal tilføres for en temperaturstigning på 1 Kelvin.

Idet du kender den samlede energitilførsel og du kender effekten er det blot en simpel dividering.

Dvs. Q/P = t

Jeg mente selvfølgelig Effekt og ikke Varmekapacitet i mit tidligere indlæg.

Så kan du alligevel aflevere til tiden. :)

Brugbart svar (0)

Svar #5
22. august 2005 af Epsilon (Slettet)

#2: Tja, jeg ville næppe stikke eleven de to råd, hvis jeg underviste ;-)

Dels er tidsrummet, inden for hvilket den elektriske energi omsættes, ikke oplyst; det skal først beregnes i andet spørgsmål, og dels skal den tilførte energi da vist divideres med dyppekogerens effekt (ikke vandets varmekapacitet) for at få et tidsrum.

I første spørgsmål regner vi stiltiende som om, vand og dyppekoger er ideelt isolerede fra omgivelserne, hvorved vi ser bort fra varmetab.

I øvrigt burde spørgsmålet nok have været stillet i retning af følgende:

" Hvor meget energi skal tilføres vandet under opvarmningen? "

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #6
22. august 2005 af Epsilon (Slettet)

#4: Hmm...nu har du rettet fejlen med varmekapaciteten. Ærgerligt at du nåede det i tide ;-)

//Singularity

Svar #7
22. august 2005 af onsunshine (Slettet)

jo er her endnu vent lidt

Brugbart svar (0)

Svar #8
22. august 2005 af Duc_de_monde (Slettet)

#6

Det er vel også "sjældent" at tiden måles i Kelvin. ;)

Svar #9
22. august 2005 af onsunshine (Slettet)

Jeg bliver lidt forvirret over alle de ting i skriver. Jeg er heller ikke sikker på om jeg skal skrive svaret på den første opgave som KJ eller bare J.

Dette er hvad jeg har skrevet ind til vidre:


Til denne opgave bruger jeg formlen: Q=m*c* ΔT.
100 g / 1000* 4.18 kJ/(kg* C°)*80C°-20C° = 25.08 kJ. (kj eller J ? )

Nu kender jeg energitilførslen. For at finde ud af hvor lang tid det vil tage før vandet koger skal jeg bruge denne formel: W=J/sek. Eller med andre ord: sek.=J/W
Derfor udregner jeg det på denne måde: 25.08 kJ / 1500 W = ??? eller er det den anden vej? Skriv mere tal end bogstaver tak

Svar #10
22. august 2005 af onsunshine (Slettet)

Det er nemmere at i skriver hvad i får i den første og i den anden opgave så kan jeg selv prøve at regne mig frem til resultatet hvis det er så svært at skrive hvordan i gør... Husk benævnelse hver gang !

Svar #11
22. august 2005 af onsunshine (Slettet)

Har en fornemmelse af at det tager 1 minut at få den op fra 20 grader til 80 grader... Håber at det er rigtigt...

Brugbart svar (0)

Svar #12
22. august 2005 af Epsilon (Slettet)

#10: Det er ikke svært at forklare præcis, hvordan vi gør; men det er netop meningen, at du skal skrive din egen besvarelse af opgaven. Resultater afrundet til korrekt antal betydende cifre:

Første spørgsmål: 25kJ
Andet spørgsmål: 17s

//Singularity

Svar #13
22. august 2005 af onsunshine (Slettet)

17 sekunder??? det er squ da umuligt!! Hvordan fandt du ud af det?

Svar #14
22. august 2005 af onsunshine (Slettet)

Hvis du sagde 25 J / 1500 W = 0.01672

Hvordan kan du få det til 17? Hvis du har sagt GJ eller MJ eller noget helt 3'je så hvorfor ?

Brugbart svar (0)

Svar #15
22. august 2005 af Epsilon (Slettet)

#14: 25kJ/1500W ~ 17s

At det i praksis er et underestimat - det vil tage lidt længere tid, når der tabes varme - er en lidt anden sag. Men det reelle resultat vil ikke afvige meget fra de 17s.

Med det fåtal af oplysninger, som er os givet, har vi kun mulighed for at besvare spørgsmålene, hvis vi regner som om, systemet er isoleret fra omgivelserne.

//Singularity

Skriv et svar til: ENERGI-MATEMATIK HASTER!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.