Fysik

fjeder

19. april 2012 af sonnen (Slettet) - Niveau: 10. klasse

hej jeg er igang med at skrive en rapport, om fjedre.... kan i forklare hvordan Potentielenergi bruges i en fjedre? men også hvordan kinetiskenergi bruges i en fjeder??

tak på forhånd hvis der er nogen der gerne vil svare :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Kinetisk energi er energien af et legeme i bevægelse. Det vil sige, hvis fjederen skyder et legeme ud, så vil legemet have en hastighedsenergi, E,kin =  1/2 * m * v2, der afhænger af hastigheden v, i meter/sek, og vægten m, i kilo.

 

Fjederens ('potentielle') energi afhænger af en fjederkonstant K, og x hvor mange (meter) fjederen er trykket sammen

E,fjeder = 1/2 * K * x2

Kinetisk energi og potentiel energi kan sættes sammen til en ligning:

  K * x2  =  m * v2

Kender man 3 af de 4 ubekendte i ligningen, kan man finde den sidste...

Eksempel: kanonkuglens vægt = 150 gram, fjederen er trykket 6 cm, affyringshastigheden er 30 meter/sek

m = 0.150 kg,   x=0.06 meter  ,   v2 = 900 m/s

K* x2 = m * v2       Find fjederkonstanten K...

K       = m * v2 / x2  =  0,150 * 900 / 0.06

K  =  2250

 


Skriv et svar til: fjeder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.