Samfundsfag

Ideologier

22. april 2012 af Bette02 (Slettet)

Jeg er simpelthen i vildrede mht. til underideoligierne. 

Hvad karakterisere marxismen og kommunismen, samt kapitalismen? 


Brugbart svar (2)

Svar #1
23. april 2012 af JonasKbh (Slettet)

Hej,

 

Marxismen og kommunismen kan du godt behandle som en ideologi. På universitetet vil man skelne mellem de to, men det tror jeg absolut ikke, at det er tilfældet i din opgave.

Marxismen basere sig på Karl Marx og Friedrich Engels iagtagelser og analyse af de økonomiske og sociale forhold i England, Frankrig og Tyskland. Hovedværet er "Das Kapital", der blev udgivet posthumt.

Grundantagelsen er en materialistisk historieopfattelse, den dialektiske materialisme. Samfundet er et klassesamfund, der groft sagt kan inddeles i to. Dem der ejer produktionsmidlerne (kapitalistklassen, alternativt bourgeoisiet) og dem der ejer deres arbejdskraft (Arbejderklassen, alternativt proletariatet).  Disse to klasser står overfor hinanden i et antagonistisk forhold (altså et uløseligt modsætningsforhold), hvor der føres en økonomisk og politisk kamp.

Den primære kamp er den økonomiske kamp, og betegnes traditionelt som "basis". I basis er det kampen om ejendomsretten, produktionsmidlerne og produktivkræfterne der er de centrale begreber. Over basis findes overbygningen, som er et resultat af basis. Det er her du finder religion, jura, statsmagt osv. Kulturbegrebet findes også her.

Problemet ved at nogen ejer produktionsmidlerne, mens andre kun ejer deres arbejdskraft er, at førstnævnte udbytter sidstnævnte. Helt firkantet og meget forsimplet vil det sige, at en arbejder på en traktorfabrik hver dag laver tre traktorer (ja, han er produktiv!), men hans løn kan ikke engang købe ham een. Det vi laltså sige, at ham der ejer traktorfabrikken får merværdien af arbejderens arbejde. Der er en række andre begreber herunder, blandt andet konstant og variabel kapital, men det tror jeg ikke du har behov for at vide noget om på nuværende tidspunkt.

Marx' løsning på problemerne med klassemodsætningerne er den proletariske revolution, hvor arbejderne grundet den teknologiske udvikling i et givent samfund "sprænger produktivrammerne" og overtager statsmagten = proletariatets diktatur (Lenin gjorde lidt mere ud af denne del).

Marxismen er den filosofiske baggrund for en række kommunistpartier. i Danmark betegner Enhedslisten sig selv som et marxistisk parti.

 

Mht. kapitalismen, så er det ikke en ideologi, men et system, forstået på den måde, at det nu er sådan vi har indrettet vores samfund. Du kan jo snildt have liberalisme eller konservatisme som ideolig samtidig med at kapitalismen er.


Svar #2
23. april 2012 af Bette02 (Slettet)

Men hvad vil kapitalismen helt præcist sige? 

Jeg forstår bare ikke hvordan et land som fx Kina, kan være et kommunistisk land, men samtidig have et kapatalistisk styre. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. april 2012 af JonasKbh (Slettet)

Selv tak.

Som jeg skrev, så er kapitalismen ikke en styreform. Det er en produktionsmåde. Kina har heller ikke kapitalisme sådan som vi har det - i Kinas tilfælde drejer det sig mere om statskapitalisme. Når det så er sagt, så har Kina ikke set skyggen af rigtig kommunisme siden formand Mao døde.

Marxisme = ideologi

Kapitalisme = produktionsmåde (groft sagt)

 


Svar #4
23. april 2012 af Bette02 (Slettet)

Okay.. og TAK! Stor hjælp ;)


Skriv et svar til: Ideologier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.