Fysik

Fællestemperatur

27. april 2012 af kimmiekimmie (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har brug for jeres hjæp!

En aluminiumsgryde vejer 3.0 kg og har temperaturen 22°C. I den hældes 700g vand med temperaturen 3.0°C. Hvad bliver fællestemperaturen?

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. april 2012 af peter lind

Du skal bruge at almiiumsgryden afgiver netop så meget varmeenergi at det bliver en fælles sluttemperatur. Denne varmeenerg modtager så  vandet,  da energi er bevaret

Du skal bruge  Q = m*c*ΔT hvor m er masse, c er den specifikke varmefylde som du må slå op for henholdsvis vand og aluminium og ΔT er temperaturændrtngen


Svar #2
27. april 2012 af kimmiekimmie (Slettet)

jamen, hvad bliver temperaturændringen så? og skal jeg bruge aluminiums OG vandets varmefylde? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

c,alu = 896

896 * 3 kg * (295K -T)  = 4180 * 0.700 kg * (T -276 K)

=> T = 285 K = 12 grader c.


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. april 2012 af peter lind

ΔT indeholder start og sluttemperatur så ved at sætte afgivet varmeenergi Q for gryden = modtaget varmeenergi til vand får du en ligning til bestemmelse af sluttemperatur

Ja du skal bruge varmefylde for både vand og aluminium


Svar #5
27. april 2012 af kimmiekimmie (Slettet)

nu forstår jeg den! Tak for hjælpen :)


Svar #6
27. april 2012 af kimmiekimmie (Slettet)

 

Det bliver så:

0.9(kJ/kg • K) •  3 kg • (295K - T) = k.18(kJ/kg• K) • 0.700kg • (T - 276K)

2.7 kJ • (295 - T) = 2.926 kJ• (T - 276)

og hvad mere? :c 


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. april 2012 af peter lind

De varmefylder ser ikke rigtig ud.

Ellers skal du blot isolere T i den sidste ligning


Svar #8
27. april 2012 af kimmiekimmie (Slettet)

hvordan ? :(


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. april 2012 af peter lind

gang parenteserne ud og anbring alt med T på den ene side og resten på den anden side


Brugbart svar (0)

Svar #10
28. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Brug SI enheder. kJ er ikke SI-enhder; Brug J.

Når du løser ligningen kan du bruge 'solve' på lommeregner. Hvis du gør det i hånden, er det lettest at overskue, hvis du fjerner enhederne.


Skriv et svar til: Fællestemperatur

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.