Matematik

Bestem en ligning

30. april 2012 af S95 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej,

Jeg har aldrig rigtig fundet ud af, hvordan man bestemmer en ligning for en linje.

Jeg ved, at man skal finde hældningstallet og skæringspunktet i y-aksen, men derefter ved jeg ikke , hvad, man skal gøre? 

Det drejer sig kun om opgaver på folkeskole niveau, 9. klasse.

Jeg håber der er nogle der kan hjælpe lidt og gøre det klart for mig! 

Har prøvet selv, men har lavet alle opgaverne forkerte gennem hele 9.klasse.

Tak på forhand! 


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. april 2012 af Sinimini (Slettet)

En ligning for en RET linjer er på formen: y = ax+b.

b er skæringspuntet med y-aksen. Dvs. hvis linjen går igennem 2 på y-aksen, er b = 2.

a er hældningen. Så hvis vi siger, at linjens hælnidng er 2, ser ligningen sådan ud:

y = 2x+2

Håber det hjalp;)


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. april 2012 af YesMe (Slettet)

Så kan du lære det.


Svar #3
30. april 2012 af S95 (Slettet)

Tusind tak!  Du har lige reddet mig til afgangsprøven!

Jeg ved godt, at jeg spørger utrolig dumt nu, men når der står; bestem en liging, i en opgave, så skal jeg skrive 

Y= (et eller andet) f.eks. 2x + 2   ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. april 2012 af YesMe (Slettet)

Ja, det skal du. Men du skal huske at vide, hvordan man bestemmer en ligning.

y = ax + b

a = Δy/Δx

b = y-ax


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. april 2012 af Sinimini (Slettet)

jo, altså. Hvis du har en linje med skæringspunktet i y-aksen ved 2 og hældningen 2 er facit:

y=2x+2


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. april 2012 af mathon

 

             en ret linje gennem punkterne

                                              P1(x1,y1)    og   P2(x2,y2)

            har ligningen

                                             y = ax + b
            hvor
                               a = (y2 - y1) / (x2 - x1)
                     og
                               b = y1 - a·x1

 

    som er identisk med #4 men skrevet lidt mere detaljeret


Brugbart svar (1)

Svar #7
30. april 2012 af Sinimini (Slettet)

Hun skrev, at det var på folkeskoleniveua. Tror ikke man lærer formlen for hældningen i folkeskolen...


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. april 2012 af mathon

 i folkeskolen blot omtalt
    som
                   "stigning pr enhed i x-aksens retning", hvilket er helt det samme blot i anden formulering.

                 


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. maj 2012 af mathon

hvis det tegnes
ses det, at der er tale om simpel
forholdsregning i to ensvinklede retvinklede trekanter

                  a / 1  =  (y2-y1) / (x2-x1)

    dvs
               y-stigning når x stiger med 1    som også benyttes ved punktindtegning i koordinatsystemet

 

   Set udelukkende ud fra en matematikfaglig betragtning er det vanskeligt forståeligt, at så mange
   gymnasiaster ved så lidt om rette linjer i et koordinatsystem som tilfældet er efter år med
   samme emne i folkeskolen.


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. maj 2012 af mathon

   Set udelukkende ud fra den kendsgerning, at folkeskolens elever fortrinsvis begragter den som et
   hyggeligt værested, hvor man kan få sovet ud og hvor trivsel går langt forud for faglig opkvalificering,
   som først kommer bekymrende i søgelyset to uger forud
for gymnasieansøgningsfristens udløb, er det
   lettere forståeligt.


Svar #11
01. maj 2012 af S95 (Slettet)

Tak for alle svarene! :D

Men ja, nogle af svarene er merre end jeg havde brug for! 


Brugbart svar (0)

Svar #12
01. maj 2012 af mathon

opgave
       find ligningen for den rette linje gennem punkterne

                   a)          (3,1)                         og     (6,7)

                   b)          (-2,-4)                      og     (5,7)

                   c)          (-3,4)                        og     (7,4)

                   d)          (5,-4)                        og     (5,11)


Skriv et svar til: Bestem en ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.