Samfundsfag

hvad er offentlige investeringer?

05. maj 2012 af kysss (Slettet) - Niveau: C-niveau

hvad er offentlige investeringer?

hvad er forskellen på økonomisk stagnation og økonomisk recession

har forstået det sådan: økonomisk recession er når BNP´et har været faldende i mindst to kvartaler

ækonomisk stagnation: når BNP´et er begyndt at falde.

er det korrekt?

hvad er BNP, har virkelig læs og læs, men forstår det ikke, vil ikke vide hvordan man beregner BNP, MEN HVAD DET ER.

TUSINDE TAK FOR JERES HJÆLP

 

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
05. maj 2012 af Walras

Hvis vi starter med BNP, så står forkortelsen for bruttonationalproduktet, og det er et mål for, hvor stor en værdi et land kan skabe i form af sin produktion. Når du arbejder, producerer du en vare eller en tjeneste, som kan sælges til en vis pris, og netop den værdi, som du tilfører varen, bliver tillagt i Danmarks BNP. På den måde bidrager vi alle, når vi udfører vores arbejdstimer, og det optjener samlet set en værdi, der kaldes BNP. 

Når der forekommer vækst i BNP, er det, fordi et land er blevet mere effektiv eller eksempelvis har fået tilført mere arbejdskraft. I så fald er det nemlig muligt at producere mere, dvs skabe mere værdi, og det vil naturligvis øge BNP år for år og dermed skabe vækst. Da værdi er udtryk for pris*mængde, er det naturligvis muligt, at væksten i BNP forekommer, fordi priserne stiger. Altså er inflation med til at øge BNP, men man kan korrigere for dette, så priserne udelades, og der alene ses på, hvor meget den producerede mængde stiger med. I det tilfælde er der tale om real BNP.

En økonomi stagnerer (eller er i stagnation), når væksten i real BNP er mangelfuld eller ganske enkelt ikke-eksisterende. Hvis et land således ikke producerer mere år for år, er der tale om en økonomi i stagnation. 

Der er ikke nogen egentlig definition på recession, men det nævnes ofte, at et land, som har haft negativ vækst i real BNP to kvartaler i træk, er i recession. Du kan dog også støde på, at recession bruges om et land, der blot har vist en enkel måneds negativ vækst.

Forskellen på stagnation og recession er, at recession har at gøre med negativ vækst i real BNP, mens stagnation har at gøre med mangelfuld positiv eller ikke-eksisterende vækst i real BNP.

Offentlige investeringer er eksempelvis, når den offentlige sektor investerer i veje, sygehuse, skoler, kloakker etc.


Svar #2
08. maj 2012 af kysss (Slettet)

dvs real BNP har ikke noget penge at gøre,men mængden af produktion?


Brugbart svar (2)

Svar #3
08. maj 2012 af Walras

Nej, det kan du ikke sige. Forskellen på BNP og real BNP er, at real BNP er korrigeret med et prisindeks. Et sådan prisindeks har et basisår, hvorfra det udgår. I øjeblikket er det 2005, som er basisår, når Danmarks Statistik opgør deres prisindeks.

Når Danmark Statistik udregner real BNP for 2011 eksempelvis, skal du tolke dette som en værdi, der er udregnet som et produkt imellem mængden af produktion i 2011 og priserne i 2005. På den måde er det altid de samme priser, der benyttes, så enhver stigning fra år til år kan udelukkende skyldes, at der har været en stigning i den producerede mængde.

Du kan forestille dig en lille produktion bestående af 5 colaer og 3 pizzaer i 2005. Lad nu en cola i samme år koste 10 kr. og en pizza 40 kr. Så er BNP 5*10+3*40=50+120=170 kr. I 2011 består produktion i stedet af 8 colaer og 4  pizzaer, mens en cola koster 20 kr, og en pizza 80 kr. BNP er da 8*20+4*80=480 kr. Real BNP i 2011 er dog kun 8*10+4*40=240. 

Nu er eksemplet selvfølgelig en smule overdrevet, men det burde fremme forståelsen. (Det er i øvrigt antaget i eksemplet, at økonomien er selvforsynende, så der ikke er omkostninger forbundet med produktionen. I så fald skulle denne trækkes fra i prisen, før produktionen svarede til værdiskabelsen, som er det, BNP er.)


Skriv et svar til: hvad er offentlige investeringer?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.