Fysik

HÆLP!

06. maj 2012 af hejsmukke1 (Slettet) - Niveau: B-niveau

En jerngryde med massen 2,3kg indeholder 1500mL vand. Gryde og vand opvarmes på en kogeplade med effekten 1500W. 25% af energien fra kogepladen går tabt til omgivelserne.

Hvor lang tid vil det tage at opvarme gryde og vand fra 15oC til kogepunktet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Beregn, hvor meget energi, der skal tilføres for at opvarme gryde + vand fra 15 C til 100 C med en effekt 1500W·75% .


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. maj 2012 af mathon

           energiafgivelse             =                   energimodtagelse

           (P/0,75)·t                      =             mFe·cFe·ΔT   +   mvand·cvand·ΔT

           ((1,500 kJ/s)/0,75)·t      =             (2,3 kg)·(0,45 kJ/(kg·C))·(85 C)  + (1,5 kg)·(4,186 kJ/(kg·C))·(85 C)

            (2 kJ/s) · t                    =              (87,975 kJ )                                +  533,715 kJ

            (2 kJ/s) · t                    =              (621,690 kJ)                 

                                            t   =    (621,690 kJ) / (2 kJ/s) = 310,845 s = 5 min 10,8 sek
                            


Svar #3
06. maj 2012 af hejsmukke1 (Slettet)

Mange tak for hjælpen :) men der ved energiafgivelse hvad er det for en formel du benytter? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2, #3

Effekten, der kan benyttes til opvamrning af gryde + vand er P·0,75 , ikke P/0,75 , se #1.


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Den beregnede tid i #2 er derfor ikke korrekt, se #4. Man finder i stedet

t = 310,845s/(0,75)2 = 552,6 s = 9 min 12,6 sek


Svar #6
06. maj 2012 af hejsmukke1 (Slettet)

Tak for hjælpen :D det var sødt af jer. 


Skriv et svar til: HÆLP!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.