Matematik

Sandsynlighedsregning

25. august 2005 af Ida1234 (Slettet)
Jeg har fået stillet følgende opgave:
Man kaster en hvid og en sort terning og skal bestte sandsynligheden for følgende hændelser:

A: Den hvide terning viser mere end den sorte?
B: Begge terninger viser mindst 5 øjne (er sandsynlighen for dette ikke 2/36 ?)
C: Mindst en af terningerne viser 5 øjne
Den sorte terning viser et ulige antal øjne mens den hvide viser et lige antal øjne

Er lige begyndt at ha om sandsynligheds regning og er helt lost.. så hvis der var nogen der kunne hjælpe mig på vej ville det være lækkert..

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. august 2005 af Waterhouse (Slettet)

B:

Chancen for at den hvide terning viser mindst 5, er 1/3. (Ud af de 6 muligheder kan vi bruge to af dem)
Ligeledes er chancen for at den sorte viser 5 eller derover 1/3. Sandsynligheden for at begge gør det, er så 1/3*1/3=1/9.

Svar #2
25. august 2005 af Ida1234 (Slettet)

Nåår ja selvfølgelig - det kan jeg godt se..

Nogen der kan hjælpe med de andre?

Svar #3
25. august 2005 af Ida1234 (Slettet)

Skal man i C'eren bruge det med betinget sandsynlighed?

Brugbart svar (0)

Svar #4
25. august 2005 af Epsilon (Slettet)

'bestte' -> 'bestemme', formoder jeg :-)

ad B) Nej.

I en opgave som denne, omhandlende såkaldt diskrete stokastiske variable, har man langt større gavn af at analysere problemstillingen, inden man regner noget som helst ud.

Udfaldsrummet U for kast med to sædvanlige, symmetriske terninger består af 36 elementer;

U = {(s,h)| s,h = 1,2,...,6}

Du kan vistnok selv regne ud, hvad 's' og 'h' betegner.

Hændelserne A-D (jeg formoder, at der mangler et 'D' ud for den sidstnævnte hændelse) kan opskrives som delmængder af U. Gør det.

Hvert af de 36 udfald (elementer) i U forekommer med samme sandsynlighed, og det motiverer, at man indfører det såkaldt uniforme sandsynlighedsmål, P, som tilordner enhver delmængde X af U sandsynligheden

P(X) = #X/#U

hvor # angiver antallet af elementer i delmængden. Lad os tage et eksempel for at illustrere, hvorledes dette fungerer i praksis.

Eksempel

Lad X betegne hændelsen

X: Begge terninger viser samme antal øjne.

Vi ser, at hændelsen X indtræffer præcis, hvis vi slår et af talparrene (1,1), (2,2), ... eller (6,6). Så

X = {(s,h)| s = h, h = 1,2,...,6}

og endvidere er #X = 6. Sandsynligheden, for at X indtræffer, er således

P(X) = #X/#U = 6/36 = 1/6

Forsøg dig nu med de konkrete hændelser.

//Singularity

Skriv et svar til: Sandsynlighedsregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.