Matematik

Ligning med x^2

11. maj 2012 af jayz (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej!
Jeg er pludselig gået i stå  med en ligning der indeholder potenser. Hvordan regner jeg dette:

x^2 - 7 x + 16 = x + 1
 

Her tænker jeg at jeg må samle x'erne på den ene side:

 

16-1 = 7x - x^2 + 1

15= ??

 

Hvad gør jeg så?
Håber I vil hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Saml alle led på venstre side, træk sammen, og løs så den resulterende 2.-gradsligning.


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. maj 2012 af peter lind

Det er bedre at samle alt på venstre side og så bruge formlerne for at løse andengradsligninger.

(der en fejl i din beregning du trækker 1 fra på venstre side men ikke på højre side)


Svar #3
11. maj 2012 af jayz (Slettet)

Jeg ved godt hvordan man løser en andengradsligning med diskriminanten og rødderne.

Men hvordan samler jeg "alt" på venstre side? Altså alle x'erne: x^2-x-7x = (-16)+1 ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

"Alle led" betyder alle led, både led med x2, led med x og konstanterne. En 2.-gradsligning har jo normalt formen

ax2 + bx + c = 0 .


Svar #5
11. maj 2012 af jayz (Slettet)

Okaay. Men så får jeg: x^2-8x+15. Stemmer den? med fortegnene også?


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Hvis du sætter det lig med 0, er det korrekt. En ligning indeholder et lighedstegn. I denne ligning kan man faktorisere 2.-gradspolynomiet på venstre side og så løse ligningen ved at bruge nulreglen.


Svar #7
11. maj 2012 af jayz (Slettet)

Okay, super.

Men løser jeg den ikke også ved at finde diskriminant også rødderne?


Brugbart svar (1)

Svar #8
11. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Jo, det kan man da altid gøre med en 2.-gradsligning.

Men her bemærker man måske, at 15 = 3·5 , og -8 = -(3 + 5) .


Svar #9
11. maj 2012 af jayz (Slettet)

Det er sjovt, fordi rødderne bliver da også 3,5? Men det får ejg ikke udfra min regning med:

Diskriminant = (-8)^2 - 4*15 = 4

-(-8)^2+sqrt(4)/(2*1) = -31 !

Og den anden bliver -33 !  Hvad har ejg gjort galt?                         


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. maj 2012 af peter lind

Du skal ikke kvadrer -8 til sidst. Slå evt. formlen op


Brugbart svar (0)

Svar #11
11. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Du har vist misfortolket rodformlen:

x = (-b ± √d) / (2a) = (8 ± 2) / 2 = 4 ± 1

Og, ja, det er korrekt, at rødderne er 3 og 5. Der gælder netop for et normeret 2.-gradspolynomium (hvor a = 1), at produktet af rødderne er lig med c, og at summen af rødderne er lig med -b .


Svar #12
11. maj 2012 af jayz (Slettet)

OMG.. Ejj, det vidste jeg jo godt. Havde lige sat 8 opløftet i anden i diskriminanten, så kom jeg til at gøre det igen.
Undskyld jeg spildte jeres tid, men det var meget nyttigt - og nogle fine huskeregler at have i baglommen. Mange tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Ligning med x^2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.