Fysik

Gnidning på skråplan - hjææælp!!

24. maj 2012 af Wihi (Slettet)

Hej.
Jeg sidder med en fysik aflevering om Gnidning på skråplan, som jeg har lidt svært ved. I afleveringen er der 5 små opgaver jeg skal svare på, og det vil være rart hvis der er nogen der vil forklare mig det på en let måde.. Opgaven er vedhæftet. 

Tak på forhånd. :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. maj 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

En let måde:

1. Vend dit koordinatsystem langs skråplanet. Du behøver ikke sin og cos relationerne, du kan bare nøjes med fx:

sin(theta) = Fparallel/mg, siden theta ligger mellem mgcos(theta) og mg på tegningen.

2. Newtons 3. lov giver svaret.

3. friktionskraft kaldes den. Den opstår når fladerne ikke er helt glatte og hvis klodsen bevæger sig er den givet ved:

f = Nμ = mgcos(theta)μ

er der stilstand er f >= Nμ

4. når theta er mellem 0 og 90 grader vokser sin så Fparallel vokser,

5. så længe f < mgsin(theta) er der en acceleration j.v.f Newtons 2 lov:  mgsin(theta) - f = m*ax


Svar #2
29. maj 2012 af Wihi (Slettet)

Hej og TAK for hjælpen. 

Spørgsmål 3 forstår jeg bare ikke helt.. Du skriver denne formel når klodsen bevæger sig: f = Nμ = mgcos(theta)μ

og når der er stilstand: f >= Nμ. 

Hvad er forskellen mellem de to formler? 

 

Kan du forklare spørgsmål 1 på en anden måde, for den driller lidt .... ?? :)

Tusind tak for hjælpen :)))


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. maj 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

3. Forskellen er uligheden

Stilstand: Friktionen er større end den nedadrettede kraft, således er der ingen acceleration i.flg. Newtons 2. lov.

f >= Nμ

Bevægelse : Friktionen bremser bare men er ikke større end eller lig simpelthen lig( f= Nμ).

1. Du vælger selv hvad x og y er, bare der er 90 grader imellem så kan du jo beskrive ethvert punkt i 2d.

Vælger du det normale lodret og vandret, så bliver det besværligt.

Men vælger du x langs det skrå plan, og y vinkelret på det skrå plan(Langs normalkraften), så er det hele simpelt. Det er også det opdelingen af kræfterne lægger op til i ogpaven.

Det jeg mente med du behøver ikke bruge sinusrelationerne(sin(A)/a = sin(B)/b = sin(C)/c), da definitionen af sin er nok(sin(v) = modstående katete/ hypotenusen)

Og det samme for cos relationerne, måske har den der har stillet opgaven ikke tænkt på at relationerne er noget andet?


Svar #4
30. maj 2012 af Wihi (Slettet)

Tak igen. Det her må være dejlig let for dig :)))) 


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. maj 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Jo men ting tager jo også tid at lære. Jeg har også kæmpet med de ting, og husk at lære er at være bevidst om dine mangler og så gøre noget ved det(plus nogle andre ting)

:) , ligesom du gjorde med spørgsmålet.


Skriv et svar til: Gnidning på skråplan - hjææælp!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.