Matematik

Eksamensspørgsmål

28. maj 2012 af LouisL (Slettet)

Hej 

 

Jeg har siddet med denne opgave i lang tid nu, og kan ikke få den til at gå op. 

Her er linket til opgaven: http://www.uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF09/Eksamen/Eksamensopgaver/Stx/090511_opgave_matB_stx.ashx

Det er opgave 14b. 

På forhånd tak 


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. maj 2012 af jnl123

 

a)

Med Pythagoras:

|AP|^2 = 40^2 + x^2

|PB|^2 = 33^2 + (46-x)^2

 

b)

(50*|AP|+60*|PB|)' = 0

(og isoler x)


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. maj 2012 af ibibib (Slettet)

I b skal du tage hensyn til de to forskellige prise

(50·|AP|+60·|PB|)' = 0

 

 


Svar #3
28. maj 2012 af LouisL (Slettet)

Ja, men hvis jeg gør dette får jeg et meget langt udtryk hvis jeg differentierer udtrykket? Og synes ikke det kan passe? 


Svar #4
28. maj 2012 af LouisL (Slettet)

For PB^2 og AP^2, hvis man tager kvadratroden af de to udtryk og bagefter differentierer dem, så giver det noget meget mærkeligt? Kan I evt. skrive hvordan I differentierer? Altså hvilket udtryk. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. maj 2012 af ibibib (Slettet)

Det er et stort udtryk og du skal differentiere det på CAS og løse ligningen f '(x)=0 på CAS.

Hvis du benytter TI-89 eller lignende kan grafregneren godt være lang tid om denne opgave (hvis den fryser, så tryk på ON)


Svar #6
28. maj 2012 af LouisL (Slettet)

Okay, jeg har nu differentieret den og løst f'(x)= 0 og får dette til 46. Er det rigtigt? For så har jeg jo den værdi er x hvor det bliver billigst muligt.? 


Svar #7
28. maj 2012 af LouisL (Slettet)

Nu når vi er ved det opgavesæt, er der så en der kan forklare mig opg. 5 i samme opgavesæt? Om fortegnet for c i de to funktioner. Jeg ved at c angiver skæring med 2. aksen, men hvordan forklare man hvad fortegnet er? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. maj 2012 af jnl123

jeg får det til 28,03


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. maj 2012 af ibibib (Slettet)

#6 28,03 er det rigtige


Svar #10
28. maj 2012 af LouisL (Slettet)

Okay super. Mange tak for hjælpen. 

 

Kan du hjælpe mig med opgave 5 i samme opgavesæt også? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
28. maj 2012 af jnl123

fortegnet for a bestemmer om buen vender den ene vej eller anden vej.. +a=glad (ligesom P) og -a=sur (ligesom Q)

fortegnet for diskriminanten viser hvor mange rødder der er - altså i hvor mange punkter grafen skærer x-aksen.. hvis d>0 skærer den 2 steder (ligesom Q), for d<0 skærer den ingen steder (ligesom P)


Svar #12
28. maj 2012 af LouisL (Slettet)

Det ved jeg godt med a og diskriminanten. Det er c jeg er i tvivl om.. 


Brugbart svar (0)

Svar #13
28. maj 2012 af jnl123

hvis du sætter x=0, så bliver ligningen til:

f(0) = c

..så det er der hvor grafen skærer y-aksen :)


Svar #14
28. maj 2012 af LouisL (Slettet)

Ja, det ved jeg :) men hvad siger det om fortegnet for de 2 forskrifter?


Brugbart svar (0)

Svar #15
28. maj 2012 af jnl123

P har positiv c (fordi den skærer y-aksen over x-aksen)

Q har negativ c (fordi den skærer y-aksen under x-aksen)

:)


Svar #16
28. maj 2012 af LouisL (Slettet)

Okay, mange tak for hjælpen! :-)

 

Kan du hjælpe med opgave 7b samt 14 b også?


Brugbart svar (0)

Svar #17
28. maj 2012 af jnl123

7b:

Fordoblingstiden T2 for en eksonentiel funktion f(x)=b*a^x er:

T2 = log(2) / log(a)

 

14b:

er det ikke den samme som før? :)


Svar #18
29. maj 2012 af LouisL (Slettet)

Jeg kludrer rundt i det :-) 

 

Det var ikke nogen af de to opgaver, men derimod opg. 10 b i samme opgavesæt samt opgave 8. Er i tvivl om jeg har fået de rigtige resultater. 


Skriv et svar til: Eksamensspørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.