Fysik

fys a11n

29. maj 2012 af looni (Slettet) - Niveau: A-niveau

 a)Opstil reaktionsskemaet for henfaldet af det radioaktive nuklid 144 Ce.?

 

aktiviteten af 144Ce i udslippet var 24,4 PBq

b) bestem massen af 144 Ce i udslippet

 

Ved uheldet var der også et udslip af 90 Sr med aktiviteten 2,0 PBq. På langt sigt er det strålingen fra 90 Sr, der udgør den største sunhedsfare for befolkningen.

 

c) Hvor lang tid gik der efter uheldet, før aktiviteten af 90 Sr var større end aktiviteteren af 144 Ce.?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. maj 2012 af mathon

 

a)
                                    14458Ce   --->   14459Pr   +   0-1e   +   ~ν


b)
                                    A = k·N

                                    N = (1/k)·A

                                    N = (T½ / ln(2)) · A = (284,4 d) / ln(2) · (24,4·1015s-1)

                                    N = (T½ / ln(2)) · A = (284,4 d) / ln(2) · (24,4·1015· (86400 d-1)) = 8,65·1023

                                                m = (N / NA)·(144 g) = ((8,65·1023) / (6,02·1023)·(144 g) = 206,91 g ≈ 207 g


c)
                                    (24,4 PBq)·(1/2)t/(0,778661 år)  =  (2,0 PBq)·(1/2)t/(29 år)
                                   
                                    12,2  = ·(1/2)t/(29 år) / ((1/2)t/(0,778661 år))

                                    12,2 = (1/2)t((1/29) - (1/0,778661))år^-1 = (1/2)t·(-1,24977 år^-1)

                                    (1/12,2) = (1/2)t·(1,24977 år^-1)

                                    ln(0,081967) = ln(1/2)·t·(1,24977 år-1)

                                    t = ln(0,081967) / (ln(1/2)·(1,24977 år-1)) = 2,9 år

 


Brugbart svar (4)

Svar #2
29. maj 2012 af sjupi (Slettet)

Sikke noget svineri. Den ovenstående opgave (samt den anden opgave, som brugeren har spurgt om hjælp efter) var opgaver i dagens Fysik A skriftlig eksamen.

Det vil altså sige, at looni har snydt og brugt internet under eksamen... Nu kan jeg ikke se, om mathon (og peter lind i den anden tråd) svarede før kl. 14, men under alle omstændigheder bør looni trackes ned og straffes.


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. maj 2012 af MartinSteenAndersen (Slettet)

Jeg kunne ikke være mere enig i #2.


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. maj 2012 af Jerslev (Slettet)

#2-3: Jeg har gjort Studieportalen opmærksom på problemet - de kan spore IP og sende informationen videre til skolen...


Skriv et svar til: fys a11n

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.