Matematik

løsning til differentialligningen

30. maj 2012 af larsenmax (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg er ved at forberede mig til Matematik A eksamen i morgen. Men jeg kom lige til at se på denne opgave fra en tidligere eksamensæt:
Gør rede for, at funktionen f (x) = (x+1) ⋅ ex er en løsning til differentialligningen (dy/dx) = y + (y/x+1)
hvad er det jeg skal gøre her??
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. maj 2012 af wonk (Slettet)

Du skal huske at:

y = f(x)

og (dy/dx) = f '(x)

At funktionen er løsning til differentialligningen betyder at lighedstegnet er opfyldt hvis du indsætter funktionen i differentialligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. maj 2012 af peter lind

Find f'(x)

Erstat y i højre side med f(x) og vis at resultatet bliver f'(x)


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. maj 2012 af ChristopherGrandjean (Slettet)

ideen med opgaven er at erstatte y i differentialligningen med ligningen for f(x):

når du har gjort dette og reduceret skulle du ende med følgende udtryk:

dy/dx = (x+1)·e+ ex

eller hvis du ganger parantesen ud

dy/dx = xex + ex + ex

 

Herefter differentierer du f(x) så du finder f'(x) (produktreglen anvendes)
(x+1)·ex = xex + ex differentieret giver dette xex + ex + ex


dy/dx = xex + ex + ex og f'(x) = xex + ex + ex

som du kan se er f(x) altså en løsning til differentialligningen

 

Håber det hjalp.
 

Mvh. Christopher Grandjean


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. maj 2012 af wonk (Slettet)

Ja selvfølgelig...


Skriv et svar til: løsning til differentialligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.