Matematik

Månedens MAT-OPGAVE (jan.), spg....

01. juni 2012 af anonym000

Hej 

Jeg skal finde radius først. Jeg opstiller flg. og løser den:

6-r=8-r

r=2

Dvs. radiusen er 2. Det har jeg forstået, men lad også sætte to ind på r'ets plad:

6-2=8-2

4=6

Det passer jo ikke! 

Så hvordan kan den her ligning passe? (tror jeg er ved at regne det ud men skal ligge have hjælp til det!)

Opgaven er uploadet som et billede

På forhånd tak

Vedhæftet fil: lort.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. juni 2012 af kaspkasp (Slettet)

Elsker navnet på din vedhæftede fil.


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. juni 2012 af Capion1

Benyt sætningen,

vinkelhalveringslinjerne skærer i centrum for trekantens indskrevne cirkel.


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. juni 2012 af peter lind

radius af indskrevne cirkel = kvrod( (s-a)(s-b)(s-c)/s )hvor s er den halve omkreds


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. juni 2012 af AureliaWoods (Slettet)

#1
 

Det ville jeg også have sagt, men så sagde du det først XD


Svar #5
01. juni 2012 af anonym000

#1 haha :D

- - -

...............


Svar #6
01. juni 2012 af anonym000

#2 og #3 
Men det jeg har gjort er det forkert..?

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

En enklere formel for den indskrevne cirkels radius er (for en trekant ABC)

1/r = 1/ha + 1/hb + 1/hc

Da trekant ABD er retvinklet med kateterne 6 og 8 (og dermed hypotenusen 10) , er den tredje højde ha = 6·8/10 , hvorfor

1/r = 1/6 + 1/8 + 10/(6·8) = (8 + 6 + 10)/(6·8) = 24/48 = 1/2

hvorfor r = 2 . Der gælder derfor

|KL|2 = (8 - 2·r)2 + (6 - 2·r)2


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ligningen

6-r=8-r

har ingen løsning. Hvordan får du r = 2 ud af den ligning? Og hvor fik du overhovedet den ligning fra?


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. juni 2012 af mimok (Slettet)

6-r=8-r <=>

6-r+r=8-r+r<=>

6=8


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja, netop. Den ligning har ingen løsning. Og ligningen har ingen sammenhæng med opgaven.


Svar #11
01. juni 2012 af anonym000

Kan se at der er noget meget vigtigt, som jeg har overset og har lavet nogle fejl, som resulteret i det her xD

Men har lavet den nu, TAK!

- - -

...............


Svar #12
01. juni 2012 af anonym000

Nogen gange trænger man til at komme væk fra computerskærmen for at resete sin hjerne til normalt fungerende :D

- - -

...............


Svar #13
01. juni 2012 af anonym000

Nu er jeg lidt bagklog med hensyn til den her opgave...

Hvis man bare vidste lidt om indskrevne cirkler kunne man tænke sådan:

Der er to cirkler. (lad os se bort fra trekanterne)

de to cirkler rykker vi så de akurat tangerer hinanden. Nu har vi to cirkler ved siden af hinanden. 

Vi sætter nu en lodret streg gennem centrum på begge cirkler.

Man har nu en firkant som er delt op i 4 lige store dele. 

så har vi 8:4=2 

Dvs. r=2 !

(Jeg er ikke det bedste til at få min tanker på skrift....)

Giver det ikke meget mening? :)

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #14
01. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Det giver ikke ret meget mening. Hvor kommer 8 og 4 fra? Du ser bort fra trekanterne og får en firkant?

Det ser ud som om du benytter, at r = 2 til at vise, at r = 2?


Svar #15
01. juni 2012 af anonym000

Den ene side er 8 og der er fire halve cirkler... :)

- - -

...............


Svar #16
01. juni 2012 af anonym000

så må da summen af de fire halve cirklers radius give 4...

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #17
01. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

Her er en anden måde at løse opgaven på.

Kalder vi rektanglets sidelængder for a og b , og radius i en af trekanternes indskrevne cirkel for r, ser vi, at der må gælde

|KL|2 = (a -2r)2 + (b -2r)2

Udnytter vi, at centrum for trekantens indskrevne cirkel ligger på vinkelhalveringsliniernes skæringspunkt, ser vi, at hypotenusen i en af de to retvinklede trekanter er sammensat af de to stykker (a-r) og (b-r), hvorfor der må gælde, at

(a-r) + (b-r) = √(a2 + b2) , og dermed

2r = (a+b) -√(a2 + b2)  .

Det følger da, at

a - 2r = -b + √(a2 + b2)  og  b - 2r = -a + √(a2 + b2) , hvorfor

|KL|2 = (a -2r)2 + (b -2r)2 = a2 + b2 +b2 -2b√(a2 + b2) + a2 + b2 + a2 -2a√(a2 + b2

          = 3(a2 + b2) -2(a+b)√(a2 + b2)

          = c·(3c -2(a+b)) ,

hvor c = √(a2 + b2) er længden af diagonalen i rektanglet.


Brugbart svar (0)

Svar #18
01. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#15

Du talte om at forskyde cirklerne og at se bort fra trekanterne. Hvordan opretholder du så sammenhængen med 8?


Svar #19
01. juni 2012 af anonym000

#18

Altså jeg mente at tage diagonalen væk så der er kun 2 cirkler og en firekant. 

Det var lidt dumt at sige, da du ikke kan se, hvad jeg tænker.

 

- - -

...............


Svar #20
01. juni 2012 af anonym000

#18 

Vi beholder stadigvæk sider, fjerner kun diagonalen, så vi fjerner de to trekanter

- - -

...............


Forrige 1 2 Næste

Der er 26 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.