Matematik

Bestem a og b

06. juni 2012 af annesofiekr (Slettet) - Niveau: A-niveau

Nogle der vil tjekke om dette er korrekt, da jeg er i tvivl? :)

Opgaven: 

I tabellen ses sammenhørende værdier af længde og vægt for en laks.

Laksens længde (cm) 50 60 70 80 90 100 105
Laksens vægt (kg) 1,29 2,19 3,47 5,11 7,45 10,36 12,05

I en model antages det, at laksens vægt kan beskrives ved en funktion af typen
V=b*Lhvor V er laksens vægt (målt i kg), og L er laksens længde (målt i cm).

a) Benyt tabellens data til at bestemme tallene a og b.

mine beregninger og resultater: 

> X := (1.29, 2.19, 3.47, 5.11, 7.45, 10.36, 12.05);

> Y := (50, 60, 70, 80, 90, 100, 105);

> PowerFit(X, Y, x);

46.2118341872306 • x 0.331485308004804
 

Altså:

a = 0,331485308004804

b= 46.2118341872306


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. juni 2012 af PeterValberg

Er du ikke kommet til at bytte om på listerne ?

Laksens vægt V er jo beskrevet som en funktion af dens længde,
er det så ikke længden, der er x-listen og vægten y-listen ?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. juni 2012 af 012343210

Du er næsten rigtig på den udover at du bytter rundt på x og y

f(x)=y=b*x^a

Hvilket betyder at x er længden og y er vægten og ikke omvent som du skriver...


Svar #3
06. juni 2012 af annesofiekr (Slettet)

Så får jeg en b værdi på: 0.00000954156327653745

og a værdi på: 3.01581178365513

virker det ikke underligt med en b værdi på 0.00000000000..........? 

eller er det bare mig? :)

og lige et spørgsmål til, hvordan bestemmer jeg vægten af en laks, der er 87 cm lang?

og hvordan bestemmer jeg længden af en laks der vejer 2.56 kg? Er det noget med at man skal

sætte det ind på x's plads? :)

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. juni 2012 af PeterValberg

spørgsmål 1)

indsætter 87 som x i forskriften

spørgsmål 2)

løser ligningen  f(x) = 2,56  mht x (den længde som laksen har, når den vejer 2,56 kg)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. juni 2012 af 012343210

y = 9,541563E-06x^3,015812E+00

Det passer meget godt. 

 

Du finder laksens vægt ved at sætte længden ind på x's plads. Mens du finder laksens længde ved at sætte vægten ind på y's plads og løser ligningen i forhold til x.

 


Svar #6
06. juni 2012 af annesofiekr (Slettet)

hvorfor 9,541563E-06? :)

og ikke 0.00000954156327653745?


Svar #7
06. juni 2012 af annesofiekr (Slettet)

må du godt afrunde så meget?


Brugbart svar (1)

Svar #8
06. juni 2012 af 012343210

#6 de 2 tal er det samme, det ene er bare skrevet som *10-6 for ikke at skulle skrive alle nullerne . Hvis det skal være helt korrekt bør man nok kun køre med 2 betydende cifre, da det er det der er angivet i opgaven:

 y = 9,5*10-06*x3,0


Svar #9
06. juni 2012 af annesofiekr (Slettet)

Okay :) Takker...

Jeg er lidt i tvivl om hvad det vil sige at løse ligningen f(x) = 2,56  mht x (den længde som laksen har, når den vejer 2,56 kg) ...


Brugbart svar (1)

Svar #10
06. juni 2012 af PeterValberg

2,56 = 9,5*10-06*x3,0

løs ligningen med hensyn til x

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #11
06. juni 2012 af annesofiekr (Slettet)

Tusind tak ;-) I er sku for nice


Brugbart svar (1)

Svar #12
06. juni 2012 af PeterValberg

brug eventuelt en solve-kommando på dit CAS værktøj :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #13
06. juni 2012 af ronaldingo (Slettet)

jeg sidder med samme opgave og har fået følgende:

 

>2.56 = 46.21183418723059x 3314853080048037
             

  [[x = 0.0001619739431]]

 

er det korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #14
06. juni 2012 af 012343210

#13 kig længere oppe, din funktion er forkert...


Brugbart svar (0)

Svar #15
06. juni 2012 af isadorah (Slettet)

#13 du bør nå frem til [[x = 63.10340524]]

Jeg har et spørgsmål i forhold til spørgsmål c i denne opgave: Benyt modellen til at bestemme hvor mange procent laksens vægt øges med, når laksens længde øges med 25%?

Hvordan skal denne takles?


Brugbart svar (0)

Svar #16
06. juni 2012 af 012343210

# 15

1. Korrekt svar

2. En øgning af vægten på 25%:

original funktion:        V = 9,541563E-06L^3,015812

længden stiger med 25%              V*(1+x)=9,541563E-06(L*(1+0,25))^3,015812

x angiver hermed den stigningen i vægten hvis længden stiger med 25 %

regneregl (a*b)^n=a^n*b^n

V*(1+x)=9,541563E-06*L^3,015812*(1+0,25)^3,015812

Herefter deler jeg med den oprindelige ligning

(1+x)=(1+0,25)^3,015812

x=(1+0,25)^3,015812-1=0,96 = 96%

 

 


Skriv et svar til: Bestem a og b

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.