Kemi

afstemning af reaktionsskema

14. juni 2012 af WJG (Slettet) - Niveau: B-niveau

 

Håber der er en der vil hjælp mig med at afstemme dette reaktionsskema, som forløber i en basisk væske:

 

R-CHO (aq) + Cu2+(aq)  --> R-COO-(aq) + Cu2 (s)


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. juni 2012 af frejapigendk (Slettet)

først finder de oxidationstal for de stoffer som ændrer oxidationstal under reaktionen, hvilket i dette tilfælde er C og  Cu:

oxidationstal for:

 

R-CHO: C=+1

R-COO- : C= +3

CU2+: 2

CU2 : 0

Da vi ved, at O har oxidationstallet -2 og imens H har +1 kan vi beregne oxidationstallet for C til +1, idet den samlede ladning skal være 0. Vi får her en stigning i ox. tal på 2 og et fald på 2.

Ladninger bliver nu følgende:

højre side:-2

venstre side: +4

Vi afstemmmer nu ladningerne på begge sider ved at lægge at 6 OH- til på venstre side

hernæst tælles antallet af H på venstre side, som afstemmes med vand på højre side.

antallet af H'er på venstre side:

8

Afstemning med vand på højre side:

4H2O

Til allersidst tjekker vi, om vi har "regnet rigtigt" vi at tælle antallet af O'er på begge side. hvis der er lige mange O'er både på højre og venstre side af reaktionspilen har vi altså regnet rigtigt!!!

venstre side:  6+2 =8

højre side: (2*2)+4 =8

så ja det passer altså.

Den færdigafstemte reaktion ses nedenfor:

6OH- +R-2CHO +2CU2+ → R-2COO- + CU2 + 4H2O

 

Håber det kunne løse dit problem(:

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. juni 2012 af mathon

i oversigt   
                        

                              +1                       +2                              +3                        0
                            R-CHO (aq)    +    Cu2+ (aq)     --->    R-COO- (aq)    +   Cu (s)

 

          op     ned    antal
C        2                    1
Cu                2          1

 

                            R-CHO (aq)    +    Cu2+ (aq)     --->    R-COO- (aq)    +   Cu (s)

ladning:                                             +2             --->     -1
afstemt:

 

                            R-CHO (aq)    +    Cu2+ (aq)    +   3 OH-    --->    R-COO- (aq)    +   Cu (s)

hydrogen:                                                  4 H                    --->            0 H
afstemt:

                            R-CHO (aq)    +    Cu2+ (aq)    +   3 OH- (aq)    --->    R-COO- (aq)    +   Cu (s)   +   2 H2O (l)

kontrol på
oxygen                                                   4 O                             --->                              4 O


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. juni 2012 af frejapigendk (Slettet)

Du skal huske at sætte 2 foran CU2+ på venstre side af reaktionspilen, idet der på højre side står CU2, sådan at vi får lige mange kobber(II) atomer på begge sider i reaktionsskemaet (:


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. juni 2012 af mathon

 

                               "Cu2" eksisterer ikke


Svar #5
15. juni 2012 af WJG (Slettet)

mathon hvad mener du med at Cu2 ikke eksisterer? Det er min lærer der har skrevet det og jeg har dobbelt tjekket det..? :-)


Svar #6
15. juni 2012 af WJG (Slettet)

HOVSA ´- det er fordi jeg glemte oxygen! Der skulle stå +Cu2O (s)


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. juni 2012 af mathon

                               +1                     +2                          +3                      +1
                            R-CHO (aq)    +    Cu2+ (aq)     --->    R-COO- (aq)    +   Cu2O (s)

 

          op     ned    antal
C        2                    1
Cu                1          2

 

                            R-CHO (aq)    +   2 Cu2+ (aq)     --->    R-COO- (aq)    +   Cu2O (s)

ladning:                                             +4             --->     -1
afstemt:

 

                            R-CHO (aq)    +   2 Cu2+ (aq)    +   5 OH-    --->    R-COO- (aq)    +   Cu2O (s)

hydrogen:                                                  6 H                    --->            0 H
afstemt:

                            R-CHO (aq)    +   2 Cu2+ (aq)    +   5 OH- (aq)    --->    R-COO- (aq)    +  Cu2O (s)   +   3 H2O (l)

kontrol på
oxygen                                                   6 O                             --->                              6 O


Skriv et svar til: afstemning af reaktionsskema

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.