Fysik

lys som partikler

01. juli 2012 af asddsaf (Slettet)

hvorfor kan vi beskrive lys som partikler? forklaring til det? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. juli 2012 af Jerslev

Se vedhæft.

- - -

mvh

Jerslev

Vedhæftet fil:atomfysik.pdf

Svar #2
01. juli 2012 af asddsaf (Slettet)

Tak for det vil kiggede det igennem - havde håbet på at der var en der kort kunne forklare det med ord - men det er vist ikke så nemt at det kan lade sig gøre? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. juli 2012 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. juli 2012 af Baalduru (Slettet)

Du kan prøve at søge på Cassiopeia Project. Under deres video sektion er der en kategori der hedder Physics. Videoen som hedder QED forklarer grundlæggende om lys. Der findes desuden andre videoer der også handler om lys, men jeg kan ikke lige huske hvilke. Der er dog ingen af dem der er særligt lange.

En grund til at lys kan ses både som bølger og partikler er at alt efter hvilket eksperiment man udfører, opfører det sig som begge dele. I nogle eksperimenter opfører det sig som en bølgeudbredelse mens i andre opfører det sig som små "energi-pakker". Men det gælder alle partikler, ikke bare lys.

Hvis man kigger på Young's dobbeltspalte forsøg, ser lys ud til at opfører sig som en bølge. Hvis man kigger bå Bohrs atommodel (plus absorbtions- og emissions-spektre), ser lys ud til at opfører sig som partikler med forskellige energiniveauer. På Cassiopeia Project kan du se om Bohrs atommodel under Quantum Mechanics - Atomic Structure.

Jeg vil tro at I har haft om både dobbeltspalte forsøget, og Bohrs atommodel.

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. juli 2012 af peter lind

Dobbeltspalteforsøget viser både bølge og partikelegenskaben. Sender man fotoner (eller andre små partikler)  ind ind i dobbeltspalten vil man på en fotografisk plade se de enkelte partikler afsætte en prik på pladen. Efterhånden som antal af pletter vokser vil man se dem samle sig i striber som man forventer at bølger gør


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. juli 2012 af Baalduru (Slettet)

Det er naturligvis rigtigt, men så vidt jeg husker bruges dobbeltspalte forsøget, netop til at vise lysets bølgeegenskaber, på de lavere niveauer (Fysik C og B). Jeg mener ikke man nævner partikelegenskaberne under dobbeltforsøget (Har dog ikke tjekket mine gamle notater).

Jeg nævnte dobbeltspalteforsøget fordi det er en rimelig intuitiv måde at se lys som bølger på (og fordi man lære om det på C-niveau). Alle forsøg skulle jo helst kunne forklares på begge måder.

Du har i øvrigt også ret i at dobbeltspalteforsøg er et ord, ikke to som jeg har skrevet det (ups).


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. juli 2012 af Jerslev

#6: Det er fuldt ud korrekt. Til lysets partikelegenskaber benyttes den fotoelektriske effekt.

- - -

mvh

Jerslev


Skriv et svar til: lys som partikler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.