Matematik

Periodisk forskrift

06. juli 2012 af Capion1 - Niveau: A-niveau

Kan talrækken

...  - 9   - 5   3   7   15   19   27   31  ...

indskrives i en og kun én forskrift?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. juli 2012 af nielsenHTX

jeg kan ikke finde noget mønster så den kan opskrives som en sum.


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. juli 2012 af SYGNOK (Slettet)

différencer: 4, 8, 4, 8, 4, 8, 4 ...

der er et mønster, hvis vi forstår det som at hvert andet tal i talrækken (som er hvert fjerde hele tal -9 ... 31) ikke er til stede.


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. juli 2012 af nielsenHTX

#2 du kan jo ikke bare se bort fra halvdelen af tallene...

desuden så er differencerækken heller ikke unik for talrækken.


Brugbart svar (1)

Svar #4
07. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvis vi antager, at den givne række af tal er funktionsværdierne f(n) for n = 1, 2, 3, ... , 8, ser vi, at

f(n) = 6n - 15 , for n hel og ulige, og

f(n) = 6n - 17 , for n hel og lige.

For heltallig n kan vi derfor kombinere dette til

f(n) = 6n - 15 - (1 + (-1)n) , n hel .


Svar #5
07. juli 2012 af Capion1

Løsningerne til

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1218941

er      3·π/12     7·π/12    15·π/12    19·π/12

som giver anledning til rækken

3  7  15  19

som Andersen i # 4 fandt den periodiske forskrift til.

Tak for svaret # 4.

 

 

 


Skriv et svar til: Periodisk forskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.