Matematik

Stamfunktion

05. september 2005 af KR. (Slettet)
Hejsa har bøvl med flg:

4^x / 4^x +5

Har prøvet at løse den, har fået 5/ln4 er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. september 2005 af Sentinox (Slettet)

hejsa.

Mener du:

en stmafunktion til funktionen:

4^x/(4^x+5) ????

//sentinox

Brugbart svar (0)

Svar #2
05. september 2005 af Epsilon (Slettet)

" har fået 5/ln4 "

Som resultat af hvilken beregning? Vi er nødt til at vide, hvad du bliver bedt om i opgaven.

//Epsilon

Svar #3
05. september 2005 af KR. (Slettet)

Skal finde stamfunktionen til 4^x/(4^x+5) de +5 er ikke opløftet...

Mine udregninger:
g(x) = 4^x +5 g'(x)= 4^x*ln4
f(x) = 4^x F(x) = 4^x/ln4

4^x/ln4 * 4^x+5 - S4^x/ln4 *4^x*ln4 =
(4^x)²+5/ln4 - S(4^x)² =
5/ln4

Men er det rigtigt?

Brugbart svar (0)

Svar #4
05. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#3: Nej; du kan tydeligvis se, at det _må_ være forkert; en stamfunktion kan _kun_ være konstant, hvis integranden er nulfunktionen. Men det er ikke tilfældet her.

Partiel integration er ikke nogen specielt god idé; du overser helt, at du skal integrere f(x)/g(x), _ikke_ f(x)*g(x), som du ellers er i færd med.

Man kan relativt let komme igennem med substitutionen

t = 4^x + 5 => dt/dx = 4^x*ln(4)

Benyt dette til at bestemme integralet

S[4^x/(4^x + 5)]dx

//Epsilon

Svar #5
05. september 2005 af KR. (Slettet)

ok...men hvornår ved man om man skal bruge sub eller partiel?

Brugbart svar (0)

Svar #6
05. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#5: Substitution er i reglen en god idé, hvis man i integranden kan spotte en funktion, hvis differentialkvotient (eventuelt på nær en konstantfaktor) også indgår i integranden.

Ved partiel integration skal man sikre sig, at integranden kan skrives som et produkt af to funktioner f og g, hvoraf førstnævnte er integrabel (læs: har en stamfunktion) og sidstnævnte er differentiabel. Endvidere skal F(x)*g'(x) også være integrabel. I typiske opgaver er dette dog sjældent noget problem.

Det gælder da om at vælge f og g så tilpas smart, at integralet

S[F(x)*g'(x)]dx

(det andet led i S[f(x)*g(x)]dx) er relativt let at evaluere; dvs. at man relativt let kan finde en stamfunktion til F(x)*g'(x). Ofte vil man ved partiel integration opdage, at mens det ene valg af f og g ikke volder besvær, da kan det modsatte valg volde endog store vanskeligheder. Derfor: vælg med omtanke.

//Epsilon

Skriv et svar til: Stamfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.