Matematik

Trigonemetri

03. april 2002 af SP anonym (Slettet)
Går i syvende klasse, og kan ikke helt finde ud af at finde en katete i en retvinklet trekant (det kan min samfundssproglige storbror heller ikke :-) så jeg tænkte på, om der var en som ville løse og forklare følgende opgave.

Opgaven går ud på at man skal finde kateten a. Af oplysninger har man følgende:

b: 9,44 cm2
c: 10 cm2
C: 90 grader

:o), den skulle vist ikke være så svær, men hvis den løses med andet end Cosinus, ønskes der meget grundig forklaring, idet jeg nok skal forklare min matematiklære hvordan jeg har løst opgaven, og derfor skal jeg vide en masse om hvordan man bruger sinus eller tangens *gG*

Håber virkelig i gider hjælpe mig, og komme med grundige forklaringer af hvad selve sinus osv. er...

På forhånd tak - håber i kan hjælpe mig, for de næste opgaver, kan jeg derefter løse med cosinus, og så kan jeg få karakteren 13 ;] !!

Svar #1
03. april 2002 af SP anonym (Slettet)

Syvende klasse? Næppe, den opgave er vist 9 klasses/1.g niveau.

Nå men du kan da læse den med Pythagoras

a^2 + b^2 = c^2

<=>

a = sgr(c^2 - b^2)

hvor sqr er lig kvadratrod

Svar #2
03. april 2002 af SP anonym (Slettet)

Mange tak for hjælpen !
(Hvis der er andre der har andre forslag til løsning, vil jeg også værdsætte dette :-)

Til sam, det er helt klart meningen at vi skal tegne dem og måle, men min bror går i 1.g og han har sagt, at jeg skal bruge trigonometri hvis jeg vil have en ordentlig karakter - desværre er min storebror samfundssproglig, og mange af opgaverne kan han ikke finde ud af, når man ikke skal følge en bestemt formel, eller hans svar er meget alternative... men det giver en dårlig karakter *gG*

Tak for hjælpen igen, tror lige jeg besøger jeres sponsorer en gang :o)

Svar #3
03. april 2002 af SP anonym (Slettet)

Forresten, hvad er det for et sygt program i bare sætter de der ligninger, formler grafer osv. op i, er det sådan noget avanceret noget, eller er det bare noget som gør at det matematik man laver ser 10 gange så godt ud som hvis man laver det i word (som jeg gør)... Er det bare et program man går ned og køber i bog&idé ??? :o)

Svar #4
03. april 2002 af SP anonym (Slettet)

LaTeX - du kan hente en gratis(!) TeX-distribution, MikTeX på:

http://www.miktex.org/

LaTeX er et særligt markup-sprog (ligesom HTML, hvis du kender det), hvor du ikke vælger din opsætning v.h.a. fancy menuer, men skriver koden direkte i en teksteditor - og bagefter compiler dit dokument. Det er svært i starten, men er al umagen værd!
Alternativt kan du bruge LyX - LyX er et program, der ligner Word mere, men bruger LaTeX typesetting engine. Du kan hente en win-version på:

http://www.lyx.org


Har ikke selv prøvet det, og foretrækker at lave tingene mere "manuelt" - f.eks. v.h.a. Emacs og makropakken AUC-TeX. Hvis du vil have nærmere råd og vejledning, er du velkommen til at skrive igen. Jo flere, man kan lokke til at skrive i LaTeX, jo bedre. Men - du bør dog overveje, om det er det værd. LaTeX giver flot layout, men det er jo indholdet, der tæller!!!

vh,

Anders

Svar #5
04. april 2002 af SP anonym (Slettet)

Nu har jeg hentet dette "LaTeX" program på mittex.org, men der er bare en masse "Kabinetfiler", som fylder en ******* masse plads, hvordan er det lige man kommer ind i selve "editor"-delen, og hvordan bruges det overhovedet??? :o)

Svar #6
04. april 2002 af SP anonym (Slettet)

Ja, såfremt du har installeret det; der skulle gerne være en installationsguide et eller andet sted, er det bare at komme igang.

Sørg for at følge installationsguiden, du finder den på denne side:

http://www.tex.ac.uk/tex-archive/systems/win32/miktex/setup/install.html

Derefter er det en fordel at tilføje følgende linie til din autoexec.bat-fil

SET PATH=C:\\TEXMF\\MIKTEX\\BIN

Dette sikrer, at du fra en dosprompt altid kan komme til de programmer, LaTeX bruger.

Hvis du er nået så langt, kan du nu skrive dit første LaTeX-dokument. Et meget simpelt eksempel kunne være følgende:

\\documentclass[a4paper,11pt]{article}
\\usepackage[danish]{babel}
\\usepackage[latin1]{inputenc}

\\begin{document}

Mit første \\LaTeX{}-dokument.
\\\\
Nedenstående er et eksempel på matematik ``for sig":

\\begin{displaymath}
f(x) = \\sum_{n=-\\infty}^\\infty A_n e^{inx}.
\\end{displaymath}

Ligesom man kan skrive matematik i selve teksten, f.eks. $e^{i \\pi}+1=0$.

\\end{document}

Dokumenter af denne type skriver du blot i din favorit tekst-editor, f.eks. Windows' notesblok eller endnu bedre, Emacs. Gem dokumentet som

minfil.tex

For at previewe selve dokumentet, åbner du en dosprompt og skriver

latex minfil.tex

Så compiler LaTeX din fil og brokker sig, hvis der er fejl. Hvis fejlene ikke er for graverende, skulle du nu gerne have en ny fil (flere faktisk, men det er ligemeget i første omgang), nemlig minfil.dvi. Den kan du åbne med dvi-previeweren Yap, du også lige har installeret, bare dobbeltklik. Du kan også lave filen om til pdf ved f.eks. at skrive

dvipdfm minfil.dvi

...o.s.v. Ovenstående er et uhyre simpelt dokument, men man kan lave meget komplekse opbygninger - også langt mere komplekse, end Word eller lignende nogensinde vil kunne håndtere. For mere informationer kan jeg anbefale dig at se på adressen:

http://www.but.auc.dk/EDB/dokumentation/latex/

Her er en kort "ikke-teknisk" introduktion til LaTeX, og gode henvisninger til mere litteratur. God fornøjelse!

vh,

Anders

Svar #7
04. april 2002 af SP anonym (Slettet)

har downloaded og installeret det, men hvor er det lige, at der er et eller andet logo som man kan trykke på, for at komme ind i "selve" programmet?

Svar #8
04. april 2002 af SP anonym (Slettet)

Der er ikke noget "logo" - som sagt, LaTeX er ikke som andre skriveprogrammer; WYSIWYG (What You See Is What You Get), Word, StarOffice o.s.v.

I stedet skriver du koden for opsætningen direkte i en tekstfil, som du compiler med LaTeX. LaTeX læser din tekstfil, og omdanner dine koder til en ny fil, dvi-filen, som viser dit layout på rigtig form.

Det kan måske lyde besværligt (systemet er også ældgammelt.. :); hvorfor kunne man ikke blot lave tingene ligesom Word... Men hvis du arbejder lidt med det, vil du opdage, at LaTeX er langt mere fleksibelt, når man arbejder på denne "gammeldags" måde. Du har 100% kontrol over opsætningen og kan arbejde med ekstremt store filer på en langt mere hensigtsmæssig måde end med Word. Samtidig vil du opdage, at det faktisk er langt lettere at skrive i LaTeX, fordi du ikke skal bruge tid på at klikke dig rundt i uoverskuelige menuer. Blot skal du kende en del af de grundlæggende koder. Den kan virke svært i starten, men lønner sig hurtigt - og hvis du giver det en chance. Jeg bruger det intensivt i forbindelse med mit studie og har faktisk ikke andre tekstbehandlingsprogrammer til rådighed...

Svar #9
04. april 2002 af SP anonym (Slettet)

Hvordan får man så en tekst skrevet i notesblok over i .dvi, husk jeg er newbie forstår ikke mange af de der ord, og forresten hvor skal man gemme alle de der mange filer henne - synes hele tiden det er noget med hvert kapitel skal gemmes i egen mappe og så skal 1000 tekster gemmes i specielle typer filer?

Det ser meget svært ud?

Svar #10
04. april 2002 af SP anonym (Slettet)

Hvordan finder man forresten alt det der dos noget - bare, hvor ligger selv det der dosprombt, kan ikke finde det :o) ?

Svar #11
04. april 2002 af SP anonym (Slettet)

Der er ikke noget "logo" - som sagt, LaTeX er ikke som andre skriveprogrammer; WYSIWYG (What You See Is What You Get), Word, StarOffice o.s.v.

I stedet skriver du koden for opsætningen direkte i en tekstfil, som du compiler med LaTeX. LaTeX læser din tekstfil, og omdanner dine koder til en ny fil, dvi-filen, som viser dit layout på rigtig form.

Det kan måske lyde besværligt (systemet er også ældgammelt.. :); hvorfor kunne man ikke blot lave tingene ligesom Word... Men hvis du arbejder lidt med det, vil du opdage, at LaTeX er langt mere fleksibelt, når man arbejder på denne "gammeldags" måde. Du har 100% kontrol over opsætningen og kan arbejde med ekstremt store filer på en langt mere hensigtsmæssig måde end med Word. Samtidig vil du opdage, at det faktisk er langt lettere at skrive i LaTeX, fordi du ikke skal bruge tid på at klikke dig rundt i uoverskuelige menuer. Blot skal du kende en del af de grundlæggende koder. Den kan virke svært i starten, men lønner sig hurtigt - og hvis du giver det en chance. Jeg bruger det intensivt i forbindelse med mit studie og har faktisk ikke andre tekstbehandlingsprogrammer til rådighed...

Svar #12
04. april 2002 af SP anonym (Slettet)

ja okay, men hvordan er det helt konkret hvordan fanden er det man gør - husk lige at repitere, for mit navn burde være prinsknud :-) (sort sort sort)

Svar #13
04. april 2002 af SP anonym (Slettet)

den eneste grund til jeg har downloaded det har ikke været pga. af opsætningen, men grundet at jeg troede man kunne sætte formler op... Sådan noget mere avanceret noget, som man vist også kan med et eller andet equator program til word som jeg ikke har... *lol*

Svar #14
04. april 2002 af SP anonym (Slettet)

Oups... Mit tidligere indlæg kom to gange :)

Nej, jeg er godt klar over, at du er newbie, og det er også lidt vanskeligt at forklare "on the fly"... Men som sagt, prøv at tage udgangspunkt i den kode, jeg har skrevet tidligere. Kopier den ind i notesblot og gem filen som f.eks. minfil.tex

Herefter indsætter du følgende linie i filen C:\\autoexec.bat:

SET PATH=C:\\TEXMF\\MIKTEX\\BIN

Åbn den f.eks. med notepad også. Lad være med at ændre yderligere i ovenstående fil. Genstart din computer; så læser den filen under opstart og bliver gjort opmærsom på denne nye sti - i dette bibliotek ligger samtlige programfiler, du kan få brug for i dit arbejde med LaTeX.

Okay, hvis du er kommet så langt, klikker du dig ned i startmenuen, vælger "Kør" og skriver "command". Så får du dosprompten op. Sørg for, at du har lagt minfil.tex på skrivebordet, og skift da hertil ved at skrive:

cd C:\\Windows\\Skrivebord

Nu kan du compile din fil ved at skrive:

latex minfil.tex

...hvorefter LaTeX gennemgår din fil, gør dig opmærksom på evt. fejl - og slutteligt, hvis alt går nogenlunde godt, fortæller, at den har skrevet et output på filen minfil.dvi. Denne fil ligger da også på skrivebordet og kan åbnes med dobbeltklik, eller blot ved at skrive

yap minfil.dvi

... i prompten. Dette var en ultra-kort guide til overhovedet at få noget på skærmen. Den kode, jeg har skrevet kan måske ved første øjekast se noget uoverskuelig ud, men fortvivl ej! Download f.eks. denne begynderguide (engelsk!):

http://www.sunsite.auc.dk/ftp/pub/tex/ctan/info/lshort/english/lshort.pdf

Og når du synes, du kan de grundlæggende ting er det oplagt at installere emacs og AUC-TeX; en kort guide til disse kan f.eks. findes på:

http://www.math.auc.dk/~dethlef/TipsOld/introduction.html

God fornøjelse!

Svar #15
04. april 2002 af SP anonym (Slettet)

Du kan bestemt også sætte formler op! Størstedelen af al matematisk litteratur bliver skrevet i LaTeX; er det matematik, kan det laves i LaTeX :) Jeg kan give dig nogle eksempler, hvis du er interesseret.

Svar #16
04. april 2002 af SP anonym (Slettet)

En fra mit studie har lavet en ultrakort guide på dansk om installation af LaTeX op windows:

http://www.ifa.au.dk/~f990117/

i latex section. Jeg ved ikke om der står andet end hvad 404error allerede har skrevet.

Svar #17
04. april 2002 af SP anonym (Slettet)

op = på ???

Svar #18
04. april 2002 af SP anonym (Slettet)

op = på ???

Svar #19
04. april 2002 af SP anonym (Slettet)

Lyneksempel på LaTeX's fortræffeligheder. En meget simpel opsætning, men ikke desto mindre effektiv :)

På denne adresse kan du finde den oprindelige fil, d.v.s den fil, jeg compiler:

http://www.but.auc.dk/~ag819518/studi/eksempel.tex

Og på denne adresse kan du se resultatet.

http://www.but.auc.dk/~ag819518/studi/eksempel.pdf

Svar #20
07. april 2002 af SP anonym (Slettet)

Det er helt vildt avanceret, men håber jeg lærer det :-)

Kan ikke finde ud af sinus, det vil være meget venligt af Dem, at løse nedenstående opgave (gerne med forklaringer - jeg er newbie :):

Øvelse: Beregn de ukendte stykker i trekant ABC hvor A=35°, B=89° og c=7.

Forrige 1 2 Næste

Der er 35 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.