Fysik

Bevægelse

18. juli 2012 af asddsaf (Slettet)

jeg vedhæfter spørgsmålet. 

opgaven har jeg løst, men jeg er i tvivl om jeg har forstået det rigtigt (jeg har markeret det jeg er i tvivl om, med fed skrift) 

hvad jeg antaget: 

vy0 = 0 m/s fordi bolden er i hvile inden den kastes. 

vx0 = vfordi der er ingen acceleration i vandret retning. 

1) jeg har fundet v= 10.30 m/s => det har jeg brugt til at finde den tid bolden er i luften. t = 1.05 sek.

2) så har jeg fundet vx =  6.36 m/s 

3) størrelsen af hastigheden skal så være v = √(vx2 + vy2) = 12.11 m/s 

for at bolden når til kammeraten. 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)

Dine resultater er korrekte, men der er lidt kludder i argumentationen. Chokoladestangen kastes nedefra og op ad bjergsiden, og den skal kastes med en begyndelseshastighed i både x og y. Når chokoladestangen når op til vennen, skal hastigheden i lodret retning være 0. Chokoladestangen skal således startes med en hastighedsvektor v = (vx,vy) med de størrelser, som du har bestemt. Det er korrekt, at hastigheden i vandret retning er konstant.

Hvis man undlader at afrunde mellemresultater, får man begyndelsesfarten |v| = √(vx2 + vy2) = 12.10 m/s .


Svar #2
18. juli 2012 af asddsaf (Slettet)

så vy0 = 0 m/s fordi hastigheden i lodret retning er 0 m/s når den når op til vennen? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, det er sluthastigheden i y-retningen, når chokoladen når op til vennen, der er 0 m/s. Det er ikke starthastigheden i y-retningen. Normalt kalder man starthastighedens komponenter for v0x og v0y (komponenterne til tiden t = 0), så derfor er notationen her lidt bagvendt.


Svar #4
18. juli 2012 af asddsaf (Slettet)

når, okay. 

jeg startede også selv med først at angive vx0 og vy0 som start hastigheden. det anvendte formel er 

vx2 = vx02 + 2*a(x-x0

hvis vi isolerer vx0(antaget at vx2 = 0)

vx02 = -2a(x-x0)

så vil resultatet være negativt. derfor har jeg valgt at vx02 = 0. 

men det er bagvendt. hvad gør jeg forkert? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Uden at jeg helt forstår din notation, har du sikkert overset, at man her skal sætte a = -g = -9,8m/s2 .

Du taler om x-komponenten, hvor du nok mener y-komponenten?


Svar #6
19. juli 2012 af asddsaf (Slettet)

Jeg mener y-komponenten, men du skriver i #3 at min antagelse er bagvendt, at vy = 0 m/s og ikke v0y = 0 m/s. 

men hvis v0y ikke er lig med 0, så vil jeg få et negativt resultat. men havde overset retningen (havde antaget at a = g, og ikke a = -g).

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
19. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jeg mener at notationen, du anvender, er uheldigt valgt, idet du kører på, at v0y = 0m/s. Min indvending er, at man ofte vil anvende betegnelsen v0x og v0y som hastighedskomponenten til starttidspunktet t = 0, og i denne opgave er begge disse komponenter af hastighedsvektoren forskellige fra 0.

For at gøre det helt klart. Man skal bestemme komponenterne (vx0,vy0) af hastighedsvektoren til tiden t = 0, således, at genstanden kastes stykket d = 8,6m opad en bjergside, der hælder vinklen α = 39º med vandret, således, at genstanden ankommer med vandret hastighed til modtageren højere oppe ad bjergsiden.

I vandret retning er hastigheden konstant vx = vx0 . I lodret retning er hastigheden som funktion af tiden t da

vy = vy0 -gt ,

idet vi har valgt lodret opad som den positive y-retning.

Hastighedskomponenterne skal afpasses, således, at genstanden ankommer til tiden t0 med hastigheden vy = 0, dvs

t0 = vy0/g .

Desuden skal genstanden ankomme til den korrekte position til tiden t0. I vandret retning er genstandens x-koordinat som funktion af tiden t

x = vx0·t ,

mens genstandens y-koordinat som funktion af tiden t er

y = -(1/2)·g·t2 +vy0·t .

Til ankomsttidspunktet t0 har vi da

x = vx0·t0 = d·cos(α) , og

y = -(1/2)·g·t02 +vy0·t0 = (1/2)·g·t02 = d·sin(α) ,

hvorfor

t0 = [2·d·sin(α)/g]1/2 , og dermed

vx0 = d·cos(α) / t0 = [ d·g·cos2(α)/(2·sin(α)) ]1/2 , og

vy0 = g·t0 = [ 2·d·g·sin(α) ]1/2


Svar #8
19. juli 2012 af asddsaf (Slettet)

Tak. 


Skriv et svar til: Bevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.