Fysik

Konservative kræfter

20. juli 2012 af anonym000

Hej

Jeg har prøvet at finde en definition på konservative kræfter.

Det her fandt jeg herinde:

"En konservativ kraft, er defineret ved, at det arbejde kræften udfører kun afhænger af afstanden mellem de to punkter og ikke af vejlængden imellem dem.

Eks. Gravitation"

Jeg har nogle spørgsmål til dette: 

1. Hvad er så en ikke-konservativ kraft?

2. Hvorfor hedder det "konservative" kræfter, har det med en form for bevarelse at gøre. Jeg forstår ikke, hvorfor man har valgt at kalde det for en "konservativ" kraft? 

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det, der bevares ved bevægelse i et konservativt kraftfelt, er den samlede energi. For eksempel er den samlede mekaniske energi i et klassisk gravitationsfelt konstant.

Eksempler på ikke-konservative kræfter er gnidningskræfter og luftmodstand.

Se, for eksempel, http://en.wikipedia.org/wiki/Conservative_force


Svar #2
20. juli 2012 af anonym000

Engelsk er ikke min stærkeste side, men jeg tror, at jeg forstår det vigtigste.

 

Et til spg. 

Hvis et legeme starter og slutter i samme punkt er den konservative krafts arbejde = 0J, fx en rollercoaster.

Hvordan kan det være 0 J? jeg forstår ikke det her...

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det samlede arbejde udført af kraften i et konservativt felt er nul, når man starter og slutter i samme punkt. Den samlede ændring i potentiel energi er 0J, og den samlede ændring i kinetisk energi er 0J.


Svar #4
21. juli 2012 af anonym000

#3 Gælder der så det her: -ΔFt=+ΔEpot

Jeg forstå nemlig ikke det her

Hvad skal man vide for at kunne forstå det her?

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. juli 2012 af mathon

"...det af kraften udførte arbejde måles i J"
genlæs
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1219494


Svar #6
21. juli 2012 af anonym000

Nu har jeg læst det, men jeg forstår det ikke..

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. juli 2012 af peter lind

Hvis du i #4 på venstre side mener tyngdekraften er det forkert. En kraft er ikke det samme som energi, hvad der også fremgår af den tidligere tråd. Der gælder for konservative kræfter, at den totale energi er bevaret så

0 = ΔE = Δ(Epot+Ekin) = ΔEpot + ΔEkin

I tifældet hvor hvor partiklen starter og slutte i samme punkt er den potentielle energi uforandret. Det må derfor også gælde for den kinetiske energi.


Svar #8
21. juli 2012 af anonym000

Okay. Tror lige jeg skal tænke over den her en anden gang, så jeg forstår den helt.

 

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det grundlæggende princip er, at ved bevægelse i et konservativt kraftfelt er den samlede energi konstant (bevaret).


Svar #10
21. juli 2012 af anonym000

Okay. jeg prøver at finde noget i min fysik bog, som gør at jeg forstår det bedre.

- - -

...............


Svar #11
25. juli 2012 af anonym000

Jeg har lige læst lidt og har faktisk forstået det :)

Men en ting til (bare for at være 200 % sikker!)

Hvis jeg har en bold i punktet h over jord, og jeg slipper den, hvorved den rammer jorden, og til sidst griber jeg den. Kraftens arbejde er 0 J, ikke?

 

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #12
25. juli 2012 af peter lind

Hvilken kræft ?. Under faldet udfører tyngdekraften et arbejde, hvilket medfører at hastigheden vokser. Når bolden rammer jorden sker der der noget mere kompliceret som medfører et fald af boldens energi. Når den bevæger sig opad igen udfører tyngdekraften et negativ stykke arbejde, på bolden, hvilket medfører at hastigheden falder.


Svar #13
25. juli 2012 af anonym000

#12 

Jeg lavet en "lille" tænke fejl :D

Har nu 100 % styr på det...

- - -

...............


Svar #14
31. juli 2012 af anonym000

Kan man godt sige, -ΔAt=+ΔEpot

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #15
31. juli 2012 af peter lind

ja


Svar #16
31. juli 2012 af anonym000

OK

- - -

...............


Skriv et svar til: Konservative kræfter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.