Fysik

cirkulær bevægelse

30. juli 2012 af kla08 (Slettet)

spørgsmålet er vedhæftet. 

i a) fik jeg at v = 2.81 m/s og Fres = 6.04 N 

i b) ved jeg at den kraft som vises i måleren er kraften fra T (tension). 

men hvordan finder jeg ud hvad T er?

jeg har i x-retning: 

T*cos(v) = m*v2/r

i y-retning: 

T*sin(v)-m*g =  0 

så jeg mangler at beregne vinklen. 

hvordan gør jeg det? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. juli 2012 af peter lind

I den sidste ligning flyt m*g over på højre side. Del derefter den fremkomne ligning med den første ligning. T gåt ud så du har tan(u) udtrykt ved kendte størrelser. NB lad være med at bruge v som betegnelse for både hastighed og vinkel.


Brugbart svar (1)

Svar #2
30. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man kan også eliminere vinklen u i stedet, idet

T·cos(u) = m·v2/r , og

T·sin(u) = m·g , hvoraf, da cos2(u) + sin2(u) = 1,

T = m·( g2 + (v2/r)2 )1/2


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. juli 2012 af mathon

hvorfor over vinkelomskrivning,
når snorkraften
                                          S2 = (m·(v2/r))2 + (m·g)2    ved direkte brug af Pythagoras

hvoraf
                                                        S = m·((v2/r))2 + g2)1/2      som sidste linje i #2
                                                                                                       
 

 


Svar #4
31. juli 2012 af kla08 (Slettet)

Tak for hjælpen. Ved at følge det i har skrevet får jeg det rigtige resultat. 


Svar #5
31. juli 2012 af kla08 (Slettet)

Peter Lind 

det du skrev var at jeg kunne gøre følgende 

y:     T*sin(u)=mg => T = mg/sin(u)

som jeg kunne indsætte

x:     mg/sin(u)*cos(u)=m*v2/r

men cos(u)/sin(u) er jo ikke lig med tan(u) 

tan(u)=sin(u)/cos(u) 

 


Svar #6
31. juli 2012 af kla08 (Slettet)

Marathon 

hvordan kan man være sikker på at T(snor kraftens lodrette komposant) har samme størrelse som Fg?


Brugbart svar (1)

Svar #7
31. juli 2012 af mathon

       på en lodret hængende genstand
       er
               Fsnor = - Ftyngdekraft = m·g
 

i oversensstemmelse med
v = 0 giver

                    S = m·((02/r))2 + g2)1/2 = m·g


Svar #8
31. juli 2012 af kla08 (Slettet)

hov det gik vist lidt for stærkt, jeg mente self. mathon i #6.

dog er jeg ikke med på hvorfor Fsnor = - F= m*g 

man kan vel ikke sammenligne Fsnor med normalkraften for en genstand. 

 


Brugbart svar (1)

Svar #9
31. juli 2012 af mathon

...som for α = 90º  (med vandret)
   giver
                      S = N = sin(90º)·m·g = m·g


Svar #10
31. juli 2012 af kla08 (Slettet)

tak for forklaringen. det giver mening. 


Brugbart svar (1)

Svar #11
31. juli 2012 af peter lind

#8

Det er også en måde at gøre det på.  Du skal bare flytte lidt rundt. cos(u)/sin(u) = cot(u) = 1/tan(u).

Jeg tænkte nu mere på en direkte metode

1.  T*sin(u)   =  m*g

2.  T*cos(u)  =  m*v2/r

 Dividere du venstre side i ligning 2 op i venstre side af ligning 1. får du T*sin(u)/(Tcos(u) ) = tan(u)

Gør du det samme på højre side får du m*g/(M*v2/r) = g*r/v2

 


Brugbart svar (0)

Svar #12
01. august 2012 af mathon

#7

smuttet minus

       på en lodret hængende genstand
       er
               Fsnor = - Ftyngdekraft =  - m·g = m·(-g)
 


Skriv et svar til: cirkulær bevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.