Matematik

Hjælp til programmering

07. august 2012 af cre (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej!

Jeg sidder og er gået helt i stå med opgave 8B delspørgsmål b) i linkede eksamenssæt.

http://www.uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF11/111121%20103092%20hhx112%20MATA%2015082011%20Matematik%20A.ashx

Er der nogen, som kunne give et lille hint til, hvordan jeg skal løse den?

Umiddelbart tænker jeg, at prisen ikke kan stige da y er bestemt til 200, og firmaet har en ugentlig begrænsning på 200. Men da spørgsmålet er leddende, så er det jo en forkert tankegang, dog kan jeg ikke lige se mig ud af det.

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det er hældningskoefficienten for omsætningslinien f(x,y) = 90x + 120y = c , der bestemmer, hvilket punkt, der giver den størst mulige omsætning. Denne hældningskoefficient er a = -pA / pB , hvor pA og pB er stykpriserne for de to varer. Det kritiske punkt i opgaven, der giver størst omsætning, er punktet (x,y) = (300,100), og det rammes, så længe hældningskoefficienten for omsætningslinien ligger mellem hældningskoefficienterne for de to polygonlinier, der skærer i punktet (300,100). Det vil sige, at så længe

-1 ≤ - pA / pB ≤ -1/2,

vil vi have størst omsætning for det samme punkt (300,100). Med pA = 90kr, vil det være opfyldt for

pA ≤ pB ≤ 2pA , eller

90kr ≤ pB ≤ 180kr .

Svaret i b) er derfor 180kr -120kr = 60kr.


Svar #2
07. august 2012 af cre (Slettet)

Hm, jeg har fået mit maksimumspunkt til at ligge i (100,200)?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Du kan jo prøve at beregne f(100,200) og f(300,100) .

Man parallelforskyder linien 90x +120y = 0 , dvs y = -(3/4)x i retning af vektoren (90,120) og noterer det sidste punkt i polygonområdet, der rammes af linien.


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#0

Jeg forstår ikke tankegangen i dit forslag:

"Umiddelbart tænker jeg, at prisen ikke kan stige da y er bestemt til 200, og firmaet har en ugentlig begrænsning på 200. Men da spørgsmålet er leddende, så er det jo en forkert tankegang, dog kan jeg ikke lige se mig ud af det."

De variable x og y angiver antal stk. af de to varer, der produceres, mens spørgsmålet i b) drejer sig om at ændre prisen for vare B uden at ændre produktionen, mens man samtidig opretholder størst mulig samlet omsætning.


Svar #5
07. august 2012 af cre (Slettet)

Jeg ved det godt, jeg kludrer rundt i det, fordi jeg har siddet hele dagen med matematik.

Men tak for svar, bliver nødt til først at kigge på det i morgen, da det hele bare flyder sammen lige nu.


Skriv et svar til: Hjælp til programmering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.