Matematik

reducere

15. august 2012 af mibon85 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Jeg ville se om nogen kunne hjælpe mig med denne opg. jeg fik vist en opgave herinde igår som hjalp mig meget og håber jeg lige kan få en opg vist igen så jeg forstår opsætnings metoden. Kan nok når jeg kun har 2 parrenteser mod hinanden men min bog viser intet om når der står 3 :(

Skal man tage nr 1 og gange ind i nr 2 og resultatet af det ganger man så os ind i nr 3.??

(x-4)·(-x+2)·(-x+3)+(-x-1)·(x-3)·(x+5)

Håber nogen kan vise mig opstillingen.

Hilsen Mikkel B.


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man ganger to flerleddede størrelser med hinanden ved at gange hvert led i den ene størrelse med hvert led i den anden. På den måde arbejder man sig igennem de to produkter

(x-4)·(-x+2)·(-x+3)

og

(-x-1)·(x-3)·(x+5)

Her har man så

(x-4)·(-x+2)·(-x+3)  +(-x-1)·(x-3)·(x+5) = (x-4)·(x-2)·(x-3) - (x+1)·(x-3)·(x+5)

                                                                  = (x-3) · [ (x-4)·(x-2) - (x+1)·(x+5) ]

                                                                  = (x-3) · [ x2 -4x -2x +8 - (x2 +5x +x +5) ]

                                                                  = (x-3) · [x2 -6x +8 -x2 -6x -5 ]

                                                                  = (x-3) · (3-12x)

                                                                  = 3x -12x2 -9 +36x

                                                                  = -12x2 +39x -9


Brugbart svar (2)

Svar #2
15. august 2012 af SuneChr

(x-4)·(-x+2)·(-x+3)+(-x-1)·(x-3)·(x+5)

Lad første parentes (x - 4) stå og gang de to næste med hinanden. Deres produkt giver fire led. Gang til sidst (x - 4) ind i den allerede udregnede parentes hvor vi så ender ud med otte led. Gør det samme med de sidste tre parenteser i opgaven og læg de to udregninger sammen.


Svar #3
15. august 2012 af mibon85 (Slettet)

Super Mange Tak :)


Svar #4
15. august 2012 af mibon85 (Slettet)

dvs hvis jeg forstår rigtig

(a+3)·(a+2)·(a+1) =

(a+3)·[(a+2)·(a+1)] =

(a+3)·[a2+3a+2] =

a2+3a+2a+3a2+9a+6 =

 

7a2+11a+6


Brugbart svar (2)

Svar #5
15. august 2012 af SuneChr

# 2  Antal led undervejs afhænger selvfølgelig af reduceringen i de lange parenteser.

# 4   Tre første linjer er rigtige.

Men så får vi jo dernæst noget med a3

a3 + 3a2 + 2a + 3a2 + 9a + 6

Reducér da dette.

# 6   Ja.


Svar #6
15. august 2012 af mibon85 (Slettet)

a3+6a2+11a+6


Svar #7
15. august 2012 af mibon85 (Slettet)

lige en sidste opgave.

jeg har lige lavet en stak af denne slags (-8a+m)2 som jeg fik regnet ud sådan her:

(-8a+m)·(-8a+m) =

64a2-8am-8am+m2 =

64a2+m2 hvilket jeg håber er rigtigt :)

Mit sidste problem er nu at der kommer en opgave jeg ikke lige kan finde i min bog som er beskrevet derfor søger jeg svar herinde :)

opg.

6·(2x+3y)2 -3·(x-y)2 +2·(4x-y)2

Jeg ved ikke lige om jeg skal gange med 6 tallet ind i paranteset først og derefter gøre som jeg gjorde i eksemplet jeg har skrevet ved i staret eller hvordan jeg skal stille det op..


Brugbart svar (1)

Svar #8
15. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Dit resultat, 64a2 + m2 , er ikke korrekt. Du kan ikke bare smide -8am-8am = -16am væk.

Prøv at benytte redigereingsfaciliteterne i tekstboksen her til at g8re det mere tydeligt, hvad du mener. Benyt knappen X2 til at lave indeks, og X2 til at lave eksponenter.

Du mener formodentlig

6·(2x+3y)2 -3·(x-y)2 +2·(4x-y)2

Gang kvadraterne ud først, og gang så ind med faktorerne, der står uden for parenteserne.


Brugbart svar (1)

Svar #9
15. august 2012 af mathon

                     6·(2x+3y)2 -3·(x-y)2 +2·(4x-y)2 =

                            6·(4x2 + 12xy + 9y2) - 3·(x2 - 2xy + y2) + 2·(16x2- 8xy + y2) ........

 


Svar #10
15. august 2012 af mibon85 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen indtil videre :)

kan i have en god aften vil lige knokle de sidste matematik lektier igennem så jeg kan få læst på mit kemi :)


Skriv et svar til: reducere

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.