Fysik

Arbejds/Enerig-sætning

19. august 2012 af Hmm-Lars (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej Alle

 

Jeg vil lig høre om nogle kan forklare arbejds/energi-sætning. Jeg har svært ved at stille den op også sige, hvilken skulle være 0, så man ser bort fra og beregner ud fra de andre tilstedeværende ?

Tusind tak på forhånd !


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Prøv at formulere din "arbejds/energi-sætning", så det er klart, hvad dine forudsætninger er.


Svar #2
19. august 2012 af Hmm-Lars (Slettet)

Det jeg hentyder til er kinetisk-, potentiel- og mekaniskenergi. Når disse skal kombineres i forbindelse med en opgave, så har jeg svært ved at bruge disse sætninger og f.eks. sætte den kinetiske energi til at være nul fordi der er potentiel energi og sådan... Er det bedre ? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det generelle princip er, at ved bevægelse i et konservativt kraftfelt er den samlede mekaniske energi konstant.


Svar #4
19. august 2012 af Hmm-Lars (Slettet)

Vil du ikke nok forklar og evt. kommet med et eksempel, hvor sætningen evt. bruges ? Hvis det ikke er for meget at kræve. Håber du kan hjælpe.


Brugbart svar (1)

Svar #5
19. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ved frit fald eller skråt kast i Jordens tyngdefelt uden luftmodstand benytter man, at den samlede mekaniske energi er konstant. Slipper man et objekt med massen m i hvile i tyngdefeltet, vil ændringen i objektets potentielle energi omsættes til kinetisk energi. Er objektet faldet højden h, er ændringen i potentiel energi

ΔEpot = -mgh ,

mens ændringen i dets kinetiske energi er

ΔEkin = (1/2)m·v2 ,

og bevarelsen af den mekaniske energi er indeholdt i

ΔEpot + ΔEkin = 0 ,

hvoraf man så finder

v2 = 2gh ,

så sætningen benyttes her til at beregne faldhastigheden v som funktion af faldhøjden h.


Svar #6
19. august 2012 af Hmm-Lars (Slettet)

Tusind tak for det ! Jeg ved ikke, hvordan jeg skal takke dig, men tak !


Svar #7
19. august 2012 af Hmm-Lars (Slettet)

Men #5, hvis vi tager dette eksampel som jeg har i nedenstående link. 
Hvordan kan det være, at den kinetiske energi er nul ? Når fjederen skubber den frem, så får den da noget kinetiske energi ?

http://cl.ly/image/3l3b2Y2M2k3X


Brugbart svar (1)

Svar #8
19. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

I startstillingen, hvor klodsen er i hvile, er den kinetiske energi jo 0, da hastigheden er 0. Den potentielle fjederenergi er (1/2)k·x02 , som er positiv. Når man giver slip på klodsen, ændres den potentielle fjederenergi, den bliver mindre, og den mistede energi overføres til kinetisk energi, der bliver større. Klodsen skal så op ad bakke, og den kinetiske energi, der blev tilført fra fjederen, omdannes så til gravitationel potentiel energi.

Klodsen når op til en højde h bestemt ved

(1/2)kx02 = mgh ,

fordi den kinetiske energi i både start- og slutstillingerne er 0.


Svar #9
19. august 2012 af Hmm-Lars (Slettet)

Arghaa. Hvis nu klodsen blev skudt afsted i en horisontal retning, så ville der være kinetisk energi tilstede ? 
Så ville det være: (1/2)*k*(x_0)^2=1/2*m*v^2 ? 


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Hvis klodsen starter i hvile, er der ingen kinetisk energi til at begynde med. Hvis klodsen forbliver i vandret plan og ikke bliver tvunget op ad bakken, vil den så have en kinetisk energi svarende til den oprindelige potentielle fjederenergi, når den slipper fjederen, i overensstemmelse med det udtryk, du har skrevet.


Skriv et svar til: Arbejds/Enerig-sætning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.