Matematik

Differential regning

23. august 2012 af DitteLyng (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har fået til opgave at bestemme grænseværdien for x gående mod uendelig - vis både en beregning og argumenter for grænseværdien ud fra dit kendskab til de matematiske funktioner.

 

f(x) = e-x

 

Skal jeg lave denne beregning i hånden? eller må jeg gerne bruge TI-InterActive, og i så fald hvis det skal laves i hånden hvordan skal jeg så lave den? 

+ Hvordan skal jeg argumentere for grænseværdien?? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. august 2012 af Andreww (Slettet)

Brug at e-x1/ex


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. august 2012 af mathon

 

              f(x) = e-x > 0

              f '(x) = -e-x  

             
              e-x>0 for alle x∈R

hvorfor
              f '(x) = -e-x < 0 for alle x∈R
   dvs
              f(x) er monotont aftagende
for alle x∈R

              f(x) → 0 for x→ ∞
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. august 2012 af Krabasken (Slettet)

e-x = 1/ex

Da e er > 1, vil ex vokse mod uendelig, når x går mod uendelig

1/ex vil derfor gå mod 0

;-)


Svar #4
23. august 2012 af DitteLyng (Slettet)

Det forstår jeg altså ikke helt :.. 

 


Svar #5
23. august 2012 af DitteLyng (Slettet)

Okay, men må jeg gerne udregne det i TI? :-) 
 


Brugbart svar (1)

Svar #6
23. august 2012 af Krabasken (Slettet)

# 4

Ditte - prøv at læse # 3 eet afsnit ad gangen - stop op og forstå det inden du går videre til næste afsnit - så tror jeg, det går bedre . . .

Matematik kan ikke læses som en roman - matematik skal læses i små bidder, hvor man forstår den første, inden man forsætter til den næste  ;-)

P.S.  Iøvrigt er der ikke noget at regne ud - det er teori altsammen i denne opgave. Men hvis du så gerne vil regne, så kan du prøve at slå e-x op på din maskine og så lade x være 1, 10 100 osv. - så kan du hurtigt se, at udtrykket går mod 0 for voksende x ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. august 2012 af Andreww (Slettet)

Jeg prøver lige med en anden forklaring, så har du lidt at tænke over:

 

Se på brøken    1/ex   som er lig med e-x

Indsæt et stort tal på x' plads, - indsæt nu et endnu større tal. Du skal nu kunne se at nævneren bliver meget stor, des større tal du indsætter på x' plads. Når nævneren til sidst bliver "uendeligt" stor, så bliver brøken i sig selv "uendeligt" lille, og vil nærme sig 0!


Svar #8
23. august 2012 af DitteLyng (Slettet)

Ja, det forstår jeg godt.. :-) 
Det med at udregne den har jeg ikke svært ved, det er mere det at skulle argumentere for den. 


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. august 2012 af Andreww (Slettet)

Hvis du "kun" skal argumentere er det nok at bruge ord som jeg har gjort i #7
 

Skal det derimod være mere matematisk korrekt bliver du nødt til at følge #2 og #3


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. august 2012 af Krabasken (Slettet)

# 9

Faktisk er # 7 identisk med # 3

# 8

Beregningseksemplet sidst i # 4 viser, at jo større, du gør x (x gående mod uendelig),

jo nærmere 0 kommer brøken 1/ex eller e-x


Skriv et svar til: Differential regning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.