Matematik

Matrix

24. august 2012 af Andreww (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Givet en matrix:

1 h 4

3 6 8

Bestem den værdi (værdierne) af h, så matrixen er total matrixen af et konsistent lineært system.

Jeg mangler en fremgangsmåde.


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. august 2012 af nielsenHTX

et konsistent lineært system har enten en eller uendelig mange løsninger.

række reducer den / lav Gauss - Jordan elimination

efter det kommer den på formen

1 0 | *

0 1 | *  

ved en af *'erne er der nok et h som gør at ligningssystemet ikke har nogen  løsning.

(vil gætte på det er h=2, da så er rækkerne liniært afhængige og der vil være * som ikke kan løses)


Svar #2
24. august 2012 af Andreww (Slettet)

Kan du evt. lave nogle af rækkeoperationerne.


Svar #3
24. august 2012 af Andreww (Slettet)

Jeg prøver lige selv, så kan du lige verificere.

 

1 h 4
3 6 8

1     h       4
0   h-2  (4/3)

1        h           4
0   1-(2/h)   (4/3)/h

 

Så burde det vel kunne ses at man ikke kan indsætte 2, da række 2 er en modsigelse ( 0 = (2/3) )     ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. august 2012 af nielsenHTX

#3 den sidste operation går ikke, da så skulle h heller må være 0(det må den godt).

gang istedet med 1/(h-2) så

( til en anden gang pas på med at lave flere operationer på en række af gangen, gør muligheden for fejl større og gør det sværere at se hvad du gør.)

1 h 4
3 6 8

men du har divideret række 2 med 3, ganget med -1 og trukket række 1 fra 2. 

1     h       4
0   h-2  (4/3)

ganger række 2 med 1/(h-2)

1     h       4
0   1      (4/3) *1/(h-2)

hvor det let ses at h ikke må være 2 (h-2≠0)


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvis h = 2 har systemet uendelig mange løsninger.


Svar #6
24. august 2012 af Andreww (Slettet)

h=2 så har systemet uendeligt mange løsninger --> Konsistent
h≠2 så har systemet 1 løsning                            --> Konsistent

Er det korrekt forstået ?

 

Kan man (meget grovt) argumentere for #5 ved at, substituer h med 2, så "eliminieree" man 2. række, - hvorfor den øverste række har uendeligt mange løsninger, idet x1 og 2x2 kan tilskrives uendeligt mange værdier, som giver 4 ved addition ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Mit svar i #5 var ikke korrekt. For h = 2 er der ingen løsning. Ligningssystemets determinant er lig med 0 for h = 2, men vektoren på højre side er ikke indeholdt i det af søjlerne udspændte underrum.


Svar #8
24. august 2012 af Andreww (Slettet)

#7

Se #7 https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1225471

Jeg er ikke helt med på hvordan man afgør antallet løsninger i en gauss elimination. 

Eller det vil sige, - jeg mangler et eksempel på et system med uendeligt mange løsninger, (hvor de ligger oveni hinanden) - mit bud er, at man kan lave rækkeoperationer sådan at de kommer til at ligne hinanden ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Systemet med matricen

1  2  4
3  6  12

har uendeligt mange løsninger, idet søjlevektoren på højre side er indeholdt i det af vektoren (1;3) udspændte underrum. Løsningerne tilfredsstiller ligningen x + 2y = 4.


Svar #10
24. august 2012 af Andreww (Slettet)

#9

Tak, - jeg antager at mit kringlede svar i #6 er mere eller mindre korrekt så ?


Brugbart svar (1)

Svar #11
24. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Bortset fra, at det vist var påvirket af mit forkerte svar i #5 (se #7).


Svar #12
24. august 2012 af Andreww (Slettet)

#11

Jeg takker. Fortsat god aften.


Skriv et svar til: Matrix

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.