Fysik

Varmetransport

27. august 2012 af muldvarpenmette (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej . Et par små spørgsmål til en opgave jeg overhovedet ikke forstår . 

Vi ser på den varmetransport der foregår i motoren og ser specifikt på processerne 2-3 (sokor de-kompression) og 4-1 (isokor kompression), hvor gassen afkøles og opvarmes via termisk kontakt med to forskellige varmereservoirer. I praksis kan man forestille sig to cylindre, hvor den ene, den kolde, holdes ved konstant temperatur T3'< T mens den anden, den varme, holdes ved konstant temperatur T1'> T1.

Under processen 2-3 flyttes gassen uden volumenændring fra den arme til den kolde cylinder, mens processen 4-1 foregår i den modsatte retning. Vi ser i det følgende bort fra temperaturgradienterne i  selve gassen. Vi antager at:

- gassen er helium

- begyndelsestemperaturen T= 600K

- T1' = 1,1T1 og T3' = 0,9T3

- Hver cylinder har et overfladeareal A=550cm2og dens vægge har en tykkelse på s=2mm

- Varmetransportkoefficienten igennem cylinderens væg er k=401Wm-1K-1

A) Argumenter for at varmestrømmen under afkølingsprocessen 2-3 er 

J2-3(T(t))=k*A/s*(T3'-T(t))

hvor T(t) er gastemperaturen som funktion af tiden, og hvor T(0) = T2 = T1

Find endvidere et tilsvarende udtryk for processen 4-1.

B) Udled følgende differentialligning

dT(t)/dt = -a(T(t)-T3') ; T(0)=T1

og udtryk konstanten a ved hjælp af passende fysiske parametre.

C) Vis at temperaturforløbet for gassen inde i den kolde cylinder er givet ved

T(t) = T3' + (T1 - T3')*e-at

og udled en formel for den tid t* det tager gassen at opnå arbejdstemperaturen T3, dvs. T(t*)=T3. Diskuter hvordan t* opfører sig i grænsen T3' = T3

D) For at vurdere motorens effekt, ser vi bort fra varigheden af de to isotermiske processer, og regner med at de to isokorer tilsammen varer en tid 2t*. Vis at den effekt som motoren kan præstere er givet af formlen:

P=W12+W34 / 2t* 

Beregn værdien af P ved hjælp af nødvendige fysiske konstanter, gerne fra litteraturen.

På forhånd tak for hjælpen !

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. august 2012 af hesch (Slettet)

Hvor mange timer tror du selv, at det tager at besvare dit/dine spørgsmål ?


Skriv et svar til: Varmetransport

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.