Matematik

matematik,matematik....øhhh

08. september 2005 af søren_cool (Slettet)
Øhhh der er ikke lige nogen der kan forklare hvad man skal her, så jeg lige kan komme igang med den.

I et koordinatsystem er en linje l bestem ved ligningen:
x+3y-100=0
Og en linje m er bestemt ved ligningen:
ax-5y+1=0

hvor a er en konstant.

Bestem tallet a , således at l er vinkelret på m.

Det som jeg ikke kan forstå er....Hvad mener de med en konstant???

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. september 2005 af Mester_Bean (Slettet)

En konstant, i denne sammenhæng, er et tal der ikke ændres! ALtså a er en kostant, fordi linjen, HELE tiden har hældningstallet a...
HVis vi tager et eksempel som y=2x+3, er 2 = a, altså hældningstallet! OG hvis du nu prøver at tegne den, har linjen jo hele tiden hældningstallet 2, om du så kigger ved X=1, eller X=100

Brugbart svar (0)

Svar #2
08. september 2005 af sontas (Slettet)

isoler y og brug at produktet af de to rette linjers hældningskoefficienter er -1

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. september 2005 af sebb (Slettet)

#0:hejsa søren jeg har den samme opgave for.he he ..

#2: Men det som jeg undre mig over er at ...hvordan ved du at hældingskoefficienten er -1...

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. september 2005 af Waterhouse (Slettet)

Når to linjer er ortogonale, er produktet af deres hældningskoefficienter altid lig -1.

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. september 2005 af allan_sim

#3. Du ved ikke, at hældningskoefficienten er -1, men derimod at produktet af de to hældningskoefficienter er -1. Det er altid tilfældet, når to linjer står vinkelret på hinanden.

Brugbart svar (0)

Svar #6
08. september 2005 af sebb (Slettet)

#4: nårrrrrrrr ja: a*c=-1...

Men man ved da ikke at linjerne l og m er ortogonale...

Brugbart svar (0)

Svar #7
08. september 2005 af sebb (Slettet)

#5: okay ...fik svar på mit spørgsmål!

Brugbart svar (0)

Svar #8
08. september 2005 af sebb (Slettet)

nar man isolere y: får jeg følgende:

y= 100-x/3...

Men hvad kan jeg bruge det til...

Brugbart svar (0)

Svar #9
08. september 2005 af allan_sim

#8.
Dvs. hældningen for den linje er -1/3.

Hvis du isolerer y i den anden linje, får du at y=(a/5)x+1/5. Udnyt herefter, at produktet af hældningerne skal være -1.

Brugbart svar (0)

Svar #10
08. september 2005 af sebb (Slettet)

er det så : a*c=-1
(-1/3) * (a/5) =-1

og så skal man bare isolere a...eller..

Brugbart svar (0)

Svar #11
08. september 2005 af sebb (Slettet)

er der virkelig ikke nogen....

Brugbart svar (0)

Svar #12
08. september 2005 af Waterhouse (Slettet)

så isolerer man a, ja

Brugbart svar (0)

Svar #13
08. september 2005 af sebb (Slettet)

kan det så passe at det giver:
a=15

Brugbart svar (0)

Svar #14
08. september 2005 af IBM (Slettet)

Ja, og hældningen bliver så 15/5 = 3.

Brugbart svar (0)

Svar #15
08. september 2005 af sebb (Slettet)

#14: jeps!!!...TUSIND TUSIND TAK!!!

Skriv et svar til: matematik,matematik....øhhh

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.