Matematik

Bestem forskrift

30. august 2012 af Huskumsnusk (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej allesammen! 

Jeg sidder og knokler med en matematik opgave, som jeg simpelthen ikke kan finde ud af. Nogen der kan hjælpe??

 

Grafen for en funktion f(x) er en parabel, som skærer akserne i punkterne P(2,0), Q(8,0) og R(0,4)

a) Bestem en forskrift for f(x)


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man kender tre punkter på parabelen. De kan benyttes til at opstille tre ligninger til bestemmelse af de tre koefficienter a, b og c i forskriften f(x) = ax2 + bx + c .

Men man ser også, at funktionsværdierne for P og Q begge er 0. Det betyder, at 2/-gradspolynomiet f(x) har rødderne x = 2 og x = 8. Polynomiet har derfor forskriften

f(x) = a · (x - 2) · (x - 8)

og man benytter så det sidste punkt R(0,4) til at bestemme a:

a · (-2) · (-8) = 4 , dvs

16a = 4 , eller a = 1/4 .

Beregn nu den færdige forskrift.


Skriv et svar til: Bestem forskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.