Matematik

optimering

02. september 2012 af solsorten1 (Slettet) - Niveau: A-niveau

nogen der kan hjælpe med en optimeringsopgave?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Ja :=)


Svar #2
02. september 2012 af solsorten1 (Slettet)

..

Vedhæftet fil:opgave 385.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #3
02. september 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

a)

Du skal opstille en ligning for prisen ifht. punktet p:(Eller en funktion nok rettere):

prisen kalder jeg f(x) = 4*x + stipletPris

Hypotenusen i den retvinklede trekant er den resterende vej:

 

Når du har gjort det skal du differentiere og løse f '(x) = 0 for at optimere.


Svar #4
02. september 2012 af solsorten1 (Slettet)

Jeg er ikke helt med, fordi vi har en vej på 10km og en anden vej som jeg vil kalde for 10 - x som svarer til lPBl, og så kan jeg ikke komme videre.


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Kald afstanden fra A til P i km for x. Beregn så afstanden d fra P til C, udtrykt ved x (benyt Pythagoras). Den samlede pris i mio. kr for vejen AP + PC er så

      p(x) = 4·x + 5·d(x) .

Bestem udtrykket for d(x), og find så minimumspunkt og minimum for funktionen p(x) .


Svar #6
02. september 2012 af solsorten1 (Slettet)

det bare fordi Microsoft Math ikke kan komme videre med (10-x)^2 + 9


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Der er kun een ubekendt, x. SIden PC er hypotenuse i en retvinklet trekant med kateterne PB og BC, og her er

|PB| = 10 - x    og    |BC| = 3 .

Benyt derfor Pythagoras til at beregne |PC| , som blev kaldt d i #5.


Svar #8
02. september 2012 af solsorten1 (Slettet)

det bare fordi Microsoft Math ikke kan komme videre med (10-x)^2 + 9


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Så lad da være med at fumle med et program, du ikke forstår at bruge, og benyt papir og blyant i stedet, hvilket giver dig langt mere indsigt i matematikken. Det bliver sikkert heller ikke bedre af den kvadratrod, der kommer ind.


Svar #10
02. september 2012 af solsorten1 (Slettet)

når jeg har udregnet det, skal jeg så bare differentiere udtrykket og sætte det lig 0


Brugbart svar (0)

Svar #11
02. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja. Man finder minimumspunktet for funktionen p(x) ved at løse ligningen p'(x) = 0 .


Svar #12
02. september 2012 af solsorten1 (Slettet)

hvad gør jeg så galt her, fordi det giver 10??

Vedhæftet fil:optimering.docx

Brugbart svar (0)

Svar #13
02. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Du løser ligningen d'(x) = 0; men man skal løse ligningen p'(x) = 0 . Du har fundet miniimumspunktet for d(x), dvs for længden |PC|, og den er jo klart mindst, når P falder i B. Du har jo heller ikke de forskellige priser i spil

p(x) = 4x + 5·√((10-x)2 + 9)

p'(x) = 4 + 5·(10-x) / √((10-x)2 + 9)

p'(x) = 0 ⇒ 25·(10-x)2 = 16·((10-x)2 + 9) ⇒ 9·(10-x)2 = 16·9 ⇒ (10-x)2 = 16 ⇒ 10 -x = 4 ⇒ x = 6 (da der skal gælde 0 ≤ x ≤ 10).

Pointen her er også, at opgaven let løses i hånden uden brug af CAS-værktøj.


Skriv et svar til: optimering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.