Fysik

Gitterligningen HASTER!!!

08. september 2012 af OnceUponATime (Slettet)

Jeg kan ikke finde ud at regne gitterligningen, men jeg har forsøgt mig frem så godt som jeg kunne. Er det her rigtigt?

Når jeg har lavet en understreg, betyder det at det efterfølgende tal, er på samme højde

Her har vi den originale formel i dens grundform:
n⋅λ=d⋅sin(θ_n)

Vi skal finde λ, og må derfor isolere denne på den ene side af lighedstegnet. Regnestykket kommer derfor til at se sådan ud:
λ=(d⋅sin(θ_n)/n

Tilbage skal vi blot udfylde formlen og udregne den.


’λ’ er det vi skal finde, og derfor kender vi den ikke.
’d’ er 1,10 mm.
’n’ er 2
’θ' er 0,06726 grader

λ=(1,10⋅sin(0,06726_2")/2   ⇔  λ= ?

 

Det haster virkelig!!! Tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. september 2012 af mathon

 

     ’θ' er 0,06726 grader                      er næppe sandsynlig


Svar #2
08. september 2012 af OnceUponATime (Slettet)

Jeg regnede ’θ' sådan her ud:

Retningsvinklen θ kan beregnes trigonometrisk, da der foreligger en retvinklet trekant fra 0’orden til 2’orden. Retningsvinklen er:
 

tan^-1((8,1/1000)/6,90  ) ⇔ θ=0,067260232


Skærmen står 6,90 m. fra gitteret.
Afstanden mellem midterstriben (0’orden) og 2’ordens afbøjningen som er 8,1 mm. (Jeg lavede 8,1 mm om til 0,0081 m.)


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. september 2012 af mathon

Der er noget galt med den vinkelberegning.

Hvilke oplysninger har du?


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. september 2012 af mathon

        en vinkelafvigelse på 1/10º på en afstand af 7 m er ikke sandsynlig


Svar #5
08. september 2012 af OnceUponATime (Slettet)

Det her er mine givne oplysninger:

Stregerne på gitteret har en indbyrdes afstand på 1,10 mm

På en skærm i afstanden 6,90 m. fra gitteret måles afstanden mellem midterstriben og 2'ordens afbøjningen til 8,1 mm.

 

Jeg skal beregne lambda (bølgelængden), ved brug af gitterligningen: n⋅λ=d⋅sin(θ_n)


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. september 2012 af mathon

med dine tal

                                 λ = (d/2)·sin(θ2)

                                 λ = ((1,10 mm)/2) · 8,1/√(8,12+69002) = 6,45652·10-4 mm = 645,652 nm


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#0

Hvis man ser bort fra din underlige notation    sin(0,06726_2") , er dit udtryk jo korrekt

λ = 1,10mm · sin(0,06726º) / 2 = 645,7nm


Svar #8
09. september 2012 af OnceUponATime (Slettet)

Nåår ja okay, tusinde tak! Men jeg er stadigvæk en smule forvirret..


Svar #9
09. september 2012 af OnceUponATime (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Se svaret i din anden tråd. Det er forvirrende, når du kører samme spørgsmål i flere forskellige tråde. Hold dig til een tråd om det samme emne.

 


Skriv et svar til: Gitterligningen HASTER!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.