Fysik

gitterligningen

09. september 2012 af OnceUponATime (Slettet)

Ved et gitterforsøg falder lyset fra et udladningsrør med hydrogen vinkelret ind på et gitter. Afvigelsen mellem den blågrønne linje (λ = 4,86 nm) i 2. orden og midterlinjen er 29,1o.

a – hvor stor er gitterkonstanten?

b - hvor stor er afvigelsen for den røde linje (λ = 656 nm) i 1. orden?

 

Jeg kender formlen, men jeg forstår simpelthen ikke hvordan man regner det ud! Nogen der kan forklare mig hvordan man gør?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. september 2012 af mathon

 

         a)
                           d = 2·λ / sin(φ2)

         b)
                           φ1 = sin-1(λ/d)

 

 


Svar #2
09. september 2012 af OnceUponATime (Slettet)

#1 Jamen, jeg forstår simpelthen ikke hvorfor jeg skal gange lambda med 2?


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. september 2012 af mathon

fordi i a)
                            d·sin(φn) = n·λ              n = 2                          2. orden

         i b)
                            d·sin(φn) = n·λ              n = 1                          1. orden

 

                    n er ordensnummeret


Svar #4
09. september 2012 af OnceUponATime (Slettet)

Vil det sige, at når jeg udfylder formlen, kommer der til at stå:

a.                   d = 2 * 4,86 / sin(29,1) = 19,9862= ca. 20o

 

b.                   φ1 = sin-1(656/20) = ? Begge mine lommeregnere siger at der er en fejl?


Svar #5
09. september 2012 af OnceUponATime (Slettet)

Hov jeg mente:

 

a.                                           d = 2 * 486 / sin(29,1) = 1998,62 (Hvad måles dette i? Grader? eller meter?)

 

b.                                            φ1 = sin-1(656/1998,62) = 19,1612= ca. 19,2o


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Du skal bibeholde enheder på størrelserne. Bølgelængden er indsat i nm, så gitterkonstanten d kommer ud i nm.


Svar #7
09. september 2012 af OnceUponATime (Slettet)

#6        Dvs det bliver til:                 1998,62 nm

 

Er resten ellers rigtig?


Brugbart svar (1)

Svar #8
09. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja, det ser rigtigt ud.


Svar #9
09. september 2012 af OnceUponATime (Slettet)

Tusinde tak Andersen11


Skriv et svar til: gitterligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.