Matematik

Linjer og afstande

10. september 2012 af CSSK (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej!

I min aflevering er der en opgave der drille:

Jeg har regnet deler af den, men ved ikke om det er rigtig og har ingen muligehd for at checke det.

 

Opgave:

En cirkel har centrum i (-4,2) med radius 5. Bestem ligning for cirklen. Vis at cirklen går gennem punktet P(-1,-2) og angiv ligningen for cirkeltangent i P.

 

Jeg har en ligning for cirklen:


                    (x - a)^2  + (y - b)^2  = r^2

(x+4)^2+(y-2)^2 = 5^2

(x+4)^2+(y-2)^2 = 25

==>Er dette rigtig?

Jeg ønsker at beregne om punket P ligger på cirkelen.

> (|CP|)=sqrt((-1)-(-4)())^(2)+(-2)-2())^(2))=sqrt(3^(2)+(-4)^(2))=5;

"Punktet P(-1,-2) ligger på cirkelen fordi dens radius er 5, vi får 5 ved indsættelse af punktets koordinater."

==>Skal der mere til eller holder det at skrive dette?

Tilslut skal der angives en ligning for cirkeltangenten i P. Jeg er lidt usikker på hvordan man gør dette. Er der nogen der kan gi mig et indblik?

 

Tak på forhånd!

CSSK


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. september 2012 af mathon

cirkelligning
                                                   (x+4)(x+4) + (y-2)(y-2) = 25

tangentligning
i (xo,yo)
                                                   (xo+4)(x+4) + (yo-2)(y-2) = 25


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. september 2012 af mathon

hvoraf

tangentligning
i (-1,-2)
                                                   (-1+4)(x+4) + (-2-2)(y-2) = 25

                                                   3(x+4) - 4(y-2) = 25

                                                   3(x+4) - 25 = 4(y-2)

                                                   3x +12 - 25 = 4y - 8

                                                   3x - 5 = 4y

                               
                                                   y = (3/4)x - (5/4)

 


 


Svar #3
10. september 2012 af CSSK (Slettet)

Ok, tak!

Jeg prøver at finde koordinaterne, men får nogle mærkelige tal..punktet P skal vel indsættes i tangentens ligning?


Skriv et svar til: Linjer og afstande

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.