Matematik

Opskriv regneforskrift

11. september 2012 af LouiseBrammer (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgaven lyder som følger

En fodgænger går 1,2 m/s. Opskriv en regneforskrift for den funktion f, der angiver den tilbagelagte vejlængde, målt i m, som funktion af den anvendte tid x, målt i sekunder.
En rytter tilbagelægger 2,1 m/s. Opskriv på samme måde regneforskriften for funktionen r, der angiver den tilbagelagte vejlængde, målt i m, som funktion af den anvendte tid x, målt i sek.
Tegn graferne for f og r i samme koordinatsystem.
Benyt graferne til at bestemme, hvor lang tid de hver især er om at tilbagelægge 1 km.
Benyt derefter graferne til at bestemme, hvor langt fodgængeren har gået, når nytteren har tilbagelagt 600 m.

Nogen der vil give en hjælpene hånd og udførligt forklare eller vise det?

det haster sku lidt... mange tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. september 2012 af jnl123

F.eks. på 10 sekunder har fodgængeren tilbagelagt:

f(10) = 10 s * 1,2 m/s = 12 m

Hvor mange meter har fodgængeren så tilbagelagt på x sekunder?


Svar #2
11. september 2012 af LouiseBrammer (Slettet)

Tak for dit eksempel, det forstår jeg godt. Men det er netop dit spørgsmål jeg ikke helt er med på? :) Hvordan finder jeg frem til hvad x må være?


Svar #3
11. september 2012 af LouiseBrammer (Slettet)

??? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. september 2012 af jnl123

Det er f(x) du skal finde. x er en ubekendt, så den kan være alle mulige værdier:

f(0) = 0*1,2     (på 0 sekunder har fodgængeren tilbagelagt 0*1,2 m = 0 m)

f(1) = 1*1,2     (på 1 sekund har fodgængeren tilbagelagt 1*1,2 m = 1,2 m)

f(5) = 5*1,2     (osv)

f(10) = 10*1,2

f(x) = ?            (på x sekunder har fodgængeren tilbagelagt ?)


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. september 2012 af jnl123

det er ret simpelt. Hvis jeg nu siger at den anden funktion (for rytteren) er:

r(x) = x*2,1

 


Svar #6
11. september 2012 af LouiseBrammer (Slettet)

x*1,2=1,2 ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. september 2012 af jnl123

f(x) = x*1,2

r(x) = x*2,1

 


Svar #8
11. september 2012 af LouiseBrammer (Slettet)

1.44 og 4.44 eller hvordan :(?


Svar #9
11. september 2012 af LouiseBrammer (Slettet)

Vi skal løse ligningen
x*1,2=x
Vi samler den ubekendte og samler tal på begge sider
1,2*x=x
Vi trækker 1*x fra på begge sider
1,2*x-1*x=x-1*x
0,2*x=
Vi dividerer med 0,2 på begge sider
0,2*x:0,2 = :0,2
x= ??????????????????


Svar #10
11. september 2012 af LouiseBrammer (Slettet)

Ej okay. Så hedder regneforskriften jo bare f(x)=x*1,2 ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
11. september 2012 af jnl123

#10

Ja :)


Svar #12
11. september 2012 af LouiseBrammer (Slettet)

iiih altså hvor simpelt. griner over det. 

Har tegnet de to forskrifter ind. Men kan du svare mig på hvordan man gør dette: 

Benyt graferne til at bestemme, hvor lang tid de hver især er om at tilbagelægge 1 km.

Benyt derefter graferne til at bestemme, hvor langt fodgængeren har gået, når rytteren har tilbagelagt 600 m.


Brugbart svar (0)

Svar #13
11. september 2012 af jnl123

du har sekunder ud af x-aksen og meter op ad y-aksen.

Så gå 1000 m op ad y aksen (f(x) = 1000m) og tegn en vandret streg. Der hvor den krydser funktionen, tegner du en lodret streg og ser hvor den krydser x-aksen.

 

Du kan også sige:

f(x) = 1000       =>       x*1,2 = 1000

og så isolere x


Svar #14
11. september 2012 af LouiseBrammer (Slettet)

Jeg vil prøve, vender lige tilbage hvis det er. Tak for det :)


Skriv et svar til: Opskriv regneforskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.