Matematik

Komplekse tal

13. september 2012 af LOl.I.POP (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Udtryk det komplekse tal:

e^(2+1-i3π) / (1+i)

på rektangulær form og på polær form.

Kan ikke helt komme i gang.

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det drejer sig om tallet

z = e2+1-i3π / (1+i)

Udtryk de to faktorer  e2+1-i3π og 1/(1+i) på polær form, hvilket forenkler beregningen af produktet. Omregn så produktet til rektangulær form.

z = a + ib = r·e


Svar #2
14. september 2012 af LOl.I.POP (Slettet)

1/(1+i) =

z = 1 / ( √2*ei(π/4) ) ?

 

e2+1-=

e3 * e-i3π  <- hvad mere?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. september 2012 af hesch (Slettet)

#2:  Jeg forstår ikke hvorfor du stopper lige her:  Gang dem sammen. Altså:

( 1 / ( √2*ei(π/4) ) ) * ( e3 * e-i3π ) = ( e3 / √2 ) * ( e-i(3π + π/4 ) )

Eller hvad ? Er jeg ved at være for træt ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. september 2012 af NejTilSvampe

#2

 1 / ( √2*ei(π/4) ) = (√2)/2 * e-i(π/4)

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. september 2012 af hesch (Slettet)

#2:  Husk, at et komplekst tal på rektangulær form:  a*eiΘ  på polær form hedder a Θ.


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Formen a*eiΘ  er da bestemt ikke rektangulær form, det er da den polære form.

Rektangulær form er formen a + ib.

Vi har

1+i = √2 · eiπ/4 ,

1/(1+i) = (1/√2) · e-iπ/4

e3-3iπ ·  (1/√2) · e-iπ/4 = (e3/√2) · e-i(3π+π/4)

                                    = (e3/√2) · ei(4π-3π-π/4)

                                    = (e3/√2) · ei3π/4

                                    = (e3/√2) · cos(3π/4) + i · (e3/√2) · sin(3π/4)

                                    = -(1/2)·e3 + i · (1/2)·e3


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. september 2012 af hesch (Slettet)

#6:  Nja, jeg ved snart ikke, hvad man skal kalde hvad. Polær form skriver jeg:  a /  b.

Men det er da rigtigt, at resultat i #3 på formen  a*eiθ  ikke er reuceret færdigt, som i #6, sidste to linier.


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. september 2012 af NejTilSvampe

#7 - det er ikke rektangulær form.

Vi kalder det eksponentiel form på mit studie, men polær form er da i hvert falde mere korrekt end rektangulær form.


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Og derfor fortæller jeg, hvad de forskellige formater kaldes.


Brugbart svar (0)

Svar #10
14. september 2012 af hesch (Slettet)

Det er jo mange år siden jeg har levet i "studieverdenen". I min verden skal man dimensionere kredsløb, reguleringsalgoritmer, motorer osv. Og en fejl her koster "spidsen af en jetjager". Resultatet udtrykkes i Volt, Ampere og motorstørrelse, mv. Pyt med hvad det "hedder".

Opfat det nu ikke dette som nedladende, men som min (nødvendiggjorte) betragtning: Det skal virke korrekt, ikke "hedde" korrekt.   :)

Egentlig føler jeg mig en smule "fremmed" her på portalen ( tænker på anden vis ). Men nye input kan vel også være ok ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
14. september 2012 af NejTilSvampe

#10 - Jeg er helt enig der. Jeg er som regel også komplet ligeglad med hvad folk kalder tingene, SÅ LÆNGE at der ikke kan skabes forvirring bag det.

Det nytter jo ikke noget at kalde en hammer en spade, eller en kop en ske. Men for min skyld må du gerne kalde en cykel en jernhest.


Brugbart svar (0)

Svar #12
14. september 2012 af hesch (Slettet)

Nå, men jeg må videre.


Brugbart svar (0)

Svar #13
14. september 2012 af SuneChr

Matematik er jo meget eksakt og præcis i sit væsen, og man bør nok konsekvent kalde fænomenerne ved deres rette navn, og er ikke poesi, hvor der nødvendigvis skal skabes rim.

Man ville f.eks. aldrig kalde den algebraiske struktur et "legeme" for en krop, en "ring" for en rundkreds, en "gruppe" for en forsamling.


Brugbart svar (0)

Svar #14
14. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

I et projekt som for eksempel design af en jetjager er det da pinligt nødvendigt, at alle ved hvad man taler om og at man kalder tingene ved deres rette navn.


Brugbart svar (0)

Svar #15
14. september 2012 af hesch (Slettet)

#13 + #14:  Jeg er tilbøjelig til at give jer ret, men det nytter nok ikke så meget: Jeg har det bedst med at lægge vægten over på det "andet ben", og har nok ikke min styrke ved at kalde tingene ved deres rette navn. Jeg (og andre ) må så tage det, som det er.

Sålænge klienter på portalen svarer:  Det var godt forklaret, o.l., så kan jeg personligt leve med det. Andre må så tage over med korrektion med navnene.

Jeg er da vist rigtigt kommet i modvind i dag, grundet rektangulær/polær form.

 


Skriv et svar til: Komplekse tal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.