Matematik

komplekst polynomium

20. september 2012 af AnnaBanp (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg får opgivet følgende:

Q(z) = z4 + 1

Jeg skal bestemme samtlige rødder i Q(z) på formen a+ib. Jeg er her ret meget på bar bund, jeg ved ikke hvad jeg skal gøre, nogle der kan hjælpe mig?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. september 2012 af peter lind

z4 +1 = 0 <=> z4 = -1 = ei*π+2p*π*i


Svar #2
20. september 2012 af AnnaBanp (Slettet)

Jamen, hvordan skal jeg bestemme rødderne udefra det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. september 2012 af peter lind

I polære koordinater kan z skrives som r*e Så er det bare at vælge r og θ, så det stemmer overens med højre side


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Benyt, at -1 = i2 . Ligningen har da formen

(z2)2 - i2 = 0 , dvs

(z2 +i)·(z2 -i) = 0 ,

der via nulreglen spaltes i de to ligninger

z2 +i = 0 ∨ z2 -i = 0 .

Benyt, at            i = eiπ/2 = (±eiπ/4)2

 


Svar #5
22. september 2012 af AnnaBanp (Slettet)

Jeg forstår det ikke stadigvæk

Brugbart svar (0)

Svar #6
23. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Hvad er det du ikke forstår? (Prøv at skrive med æ, ø og å). Forstår du ikke, at den oprindelige ligning

z4 + 1 = 0

kan omskrives til de to ligninger

z2 + i = 0 eller z2 - i = 0     ?

Endvidere er

i = eiπ/2 = (±eiπ/4)2 , så vi kan omskrive ligningen

z2 +i = 0 til

z2 + (eiπ/4)2 = 0 , eller

z2 - i2·(eiπ/4)2 = 0 , eller

z2 - (ei3π/4)2  = 0 , eller

(z + ei3π/4)·(z - ei3π/4) = 0

Tilsvarende kan vi omskrive ligningen

z2 - i = 0 til

(z + eiπ/4)·(z - eiπ/4) = 0 ,

så vi kan aflæse de fire rødder i den oprindelige ligning.


Svar #7
23. september 2012 af AnnaBanp (Slettet)


Jeg forstår ikke hvordan man kan aflæse de fire rødder, udefra den oprindelige ligning..

Brugbart svar (0)

Svar #8
23. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Se din nye tråd.


Skriv et svar til: komplekst polynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.