Matematik

Vektor

22. september 2012 af mimok (Slettet)

Hej :D

Hvis jeg kender en linjes ligning, og en normalvektor, hvordan bestemmer jeg så et punkt på linjen?


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. september 2012 af peter lind

Det kommer an på hvad der er givet om punktet. Der er jo uendelig mange punkter på den linje


Svar #2
22. september 2012 af mimok (Slettet)

Jeg har ikke fået andet information.

Jeg ved at ligningen m er 4x+5y-2=0

og jeg har fundet en normalvektor til linjwn, n=(4;5)

Nu skal jeg bestemme et punkt på linjen.

 dernæst skal jeg ligningen k, som står vinkelret på ligningen m.

mit bud ville være at omkrive ligning m omtil formlen a(x-x0)+b(y-yo)=0


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. september 2012 af peter lind

Så er det vel blot et vilkårlig punkt på linjen. Vælg x til et eller andet. Sæt det ind i ligningen og beregn y


Brugbart svar (1)

Svar #4
22. september 2012 af mathon

 

       prøv med (8,-6)


Svar #5
22. september 2012 af mimok (Slettet)

Så dvs. at jeg skal omkrive ligningen 4x+5y-2=0 om til (4x-2)/-5=y også beregne en y-værdien, hvis jeg sætter x=8, f.eks.?


Brugbart svar (1)

Svar #6
22. september 2012 af mathon

men gør det rigtigt

                                        y = (2 - 4x) / 5   og    x = 8


Brugbart svar (1)

Svar #7
22. september 2012 af peter lind

ja. Det er en mulighed


Svar #8
22. september 2012 af mimok (Slettet)

Det må så være tværvektoren af linje m normal vektor, n=(-5;4)


Brugbart svar (1)

Svar #9
22. september 2012 af mathon

find en normalvektor til linjen
k gennem (8,-6) vinkelret på
                                                             m :  4x+5y-2=0


Svar #10
22. september 2012 af mimok (Slettet)

Det må så være tværvektoren af linje m normal vektor, n^=(-5;4)


Brugbart svar (1)

Svar #11
22. september 2012 af peter lind

#8 og #10 ja


Svar #12
22. september 2012 af mimok (Slettet)

og så må linje k ligning være:

-5(x-8)+4(y+6)=0


Brugbart svar (1)

Svar #13
22. september 2012 af mathon

    som du skaffer på formen

                          ax + by + c = 0


Svar #14
22. september 2012 af mimok (Slettet)

Okay. så skal jeg kende et punkt på linjen k?

eller er ligningen for k 5x-4y=0


Brugbart svar (1)

Svar #15
22. september 2012 af mathon

    prøv igen


Svar #16
22. september 2012 af mimok (Slettet)

Jeg skal vel kende et punkt på linjen k, hvor at beregne ligningen?


Brugbart svar (1)

Svar #17
23. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#16

Og du har jo netop valgt et punkt (8,-6) som linien skal gå gennem.


Skriv et svar til: Vektor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.