Fysik

håndboldsdribling-kraft og bevægelse

22. september 2012 af sweety58 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej nogen der kan hjælpe mig med følgende opgave?

Antag, at en håndbold vil miste 20% af sin mekaniske energi, når den under en dribling rammer gulvet på banen.

Med hvilken begyndelsesfart skal bolden slås lodret ned mod gulvet fra højden 1,00 m for igen at springe netop 1,00 m op?


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Beregn, hvor meget energi bolden skal have for at komme op til højden h = 1,0 m. Dette er så 80% af den oprindelige mekaniske energi før den rammer gulvet. 


Svar #2
22. september 2012 af sweety58 (Slettet)

skal jeg beregne den mekaniske energi?

Men hvordan gør jeg det, jeg har jo ikke rigtig nogle tal, skal jeg antage nogle tal?


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du har alle de nødvendige oplysninger i opgaven.

Når bolden slipper gulvet, har den en kinetisk energi

Ekin = (1/2)mv2 ,

der er helt omsat til potentiel energi, når den når op igen til højden h = 1,0m ,

Epot = mgh

Lige inden bolden rammer gulvet skal den altså have den mekaniske energi

Emek = Epot/0,8 = mgh/0,8 .

I den oprindelige position har den igen den potentielle energi Epot = mgh. Resten må så være kinetisk energi i begyndelsestidspunktet, dvs

Ekin,beg = (1/2)m·vbeg2 = mgh/0,8 - mgh = mgh(1/0,8 - 1) = (1/4)mgh , så

vbeg2 = (1/2)·g·h


Svar #4
22. september 2012 af sweety58 (Slettet)

Er det så rigtig, hvis jeg får resultatet til begyndelseshastigheden til 4,91 m/s ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, det er ikke rigtigt.


Svar #6
22. september 2012 af sweety58 (Slettet)

jamen er det ikke ½*9,82 m/s^2 *1 m?


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er jo vbeg2 . Se forklaringen i #3. Det resultat har jo også enheden m2/s2 .


Svar #8
22. september 2012 af sweety58 (Slettet)

Jeg tror ikke jeg forstår det helt. Er det fordi jeg skal tage kvadratroden af resultatet for at få de i m/s ? :S


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, når man kender kvadratet på noget, finder man selve dette noget ved at tage kvadratroden af det kendte.

v = √(v2)


Svar #10
22. september 2012 af sweety58 (Slettet)

ahh! Oki, nu er jeg med, tusind tak for hjælpen! Det var virkelig sødt af dig :)


Skriv et svar til: håndboldsdribling-kraft og bevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.