Matematik

cirkelens ligning

23. september 2012 af lotte14 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg sidder med et matematik stykke jeg har prøvet af regne på i et stykke tid. Og jeg kan simpelthen ikke få det til at passe med resultatet.

 

ligningen x2+8x+y2-4y+15=0 er ligningen for en cirkel. Hvad er cirklens centrum og radius.

 

Her er mine udregninger

(x+C1)2=(x+4)=x2+8x+16

X2+8x=(x+4)2-16

 

y2-4y

(y+c2)2=(y-2)2=y2-4y+4

y2-4y=y2-4y-4

 

og så sætter jeg det ind i cirkelens ligning

(x+4)2-16+(y-2)2-4+15=0

(x+4)2+(y-2)2=-5

så jeg har skrevet at centrum hedder (-16,-4) og radius er 5.

 Men det skal give (-4,2)

Hvad gør jeg forkert i mine udregninger. Håber nogle kan hjælpe med at se fejlen og vil forklare det.

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det er ikke korrekt at

y2-4y=y2-4y-4 .

Derimod er

y2 -4y = (y-2)2 -4 ,

og dermed er

x2+8x +y2-4y +15 = 0

ensbetydende med

(x+4)2 -16 + (y-2)2 -4 +15 = 0 , eller

(x+4)2 + (y-2)2 = 16 +4 -15 = 5 = (√5)2

Heraf aflæses, at centrum har koordinaterne (-4 , 2) og at radius er lig med r = √5 .


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. september 2012 af peter lind

Den sidste linje med y2-4 er vist forkert skrevet . Nedenunder fortsætter du j hvet fald med det rigtige.

radius er kvrod(5). Du aflæser forket- Du får

(x+4)2 +  (y-2)2   = 5 = kvrod(5)2.    NB ikke -5 som du skriver

(x-x0)2 +(y-y0)2 =             r2.    

så er det bare at aflæse x0, y0 og r


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. marts 2014 af sejreje (Slettet)

Hvor kommer den der -16 fra når der står + mellem x og 4 i (x+4)^2 

er det ikke (x+4)^2 = x2+2*4*x+42 =x2+8x+16??


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. marts 2014 af sejreje (Slettet)

okay sorry har forstået det 16, men hvorfor er koordinaterne (-4 , 2)  når der står + mellem   x og 4 i (x+4)^2 


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det komme jo fra, at når x2 + 8x kompletteres til (x+4)2 = x2 + 8x + 16 , skal man jo trække 16 fra igen for at have balance i tingene.


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det skyldes at cirklens ligning er

      (x - a)2 + (y - b)2 = r2

hvor (a,b) er centrums koordinatsæt.

Når ligningen som her er

      (x+4)2 + (y-2)2 = 5 ,

kan man så skrive den som

      (x -(-4))2 + (y-2)2 = 5

for at lette aflæsningen af centrums koordinasæt.


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. marts 2014 af sejreje (Slettet)

og man bare gør. 

også det var f.eks. (x+6)2 kan jeg skrive til (x-(6))2 

hog det kommer ikke til at give en hel anden resultat end hvis det var + i mellem? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

På samme måde som ved (x+4)2 vil man så skrive

      (x+6)2 = (x-(-6))2


Skriv et svar til: cirkelens ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.