Fysik

Effekten af en bølge?

12. september 2005 af matfri (Slettet)
Radioteleskopets modtagerantenne har arealet 490m^2 målt vinkelret på retningen til Cygnus A hvorfra den modtager radiostråling med effekten 1,1*10^-13W. Afstanden til Cygnus A er 6,62*10^24 m.
Bølgelængden på radiobølgerne er 0,750m (og frekvensen 0,002 Hz)
b) Bestem den effekt, hvormed Cygnus A udsender radiostråling.

Findes der en general formel?

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. september 2005 af fixer (Slettet)

Der udstråles samme effekt i alle retninger. Hvis stjernen udstråler effekten P må effekttætheden i afstanden R således være

p = P/A = P/(4piR^2)

hvor A er arealet af kuglen med centrum i stjernen og radius R.

Heraf fås for den udsendte effekt

P = 4pi(R^2)p

I opgaven oplyses R direkte. Effekttætheden p i afstanden R er oplyst indirekte. Den må være lig med den modtagne effekt delt med antennens areal.

Jeg ved ikke hvorfor bølgelængden er oplyst. Muligvis fordi man i et andet spørgsmål har skullet anslå Cygnus A's overfladetemperatur ud fra Wien's lov.

Svar #2
24. september 2005 af matfri (Slettet)

Okay mange tak:D

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#1:
Der er nærmest ingen grænser for, hvad man kan finde på UVMs hjemmside :-)

http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/2002/2002-7-2.pdf

(opgave 4. Radioastronomi)

Bølgelængden skal bruges til besvarelse af spørgsmål a).

//Epsilon

Brugbart svar (0)

Svar #4
24. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#3:
Ej, nu må jeg sgu tage mig sammen, også selvom det er lørdag aften...

hjemmside -> hjemmeside

//Epsilon

Brugbart svar (0)

Svar #5
26. april 2006 af Anna18 (Slettet)

Hej

Er der nogen der kan hjælpe mig med delopgave c) i opg. 4 - opgaven kan findes på den adresse som står i #3.


Mvh. Anna

Skriv et svar til: Effekten af en bølge?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.